Ministar Jovanović najavljuje novu strategiju obrazovanja

Zemlja znanja: Srednja škola bit će obavezna

Ingrid Šestan Kučić

Nova strategija trebala bi biti gotova do 1. srpnja ove godine. Želimo omogućiti svakom učeniku stjecanje prve kvalifikacije, nevažno je li riječ o trogodišnjem ili četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju, najavio je ministar Željko Jovanović



RIJEKA  Nakon obavezne predškole u hrvatskom obrazovnom sustavu i srednjoškolsko će obrazovanje postati obavezno, a takvu odluku ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obrazlaže činjenicom da svakom hrvatskom djetetu treba pružiti iste mogućnosti, odnosno besplatno i obavezno obrazovanje do stjecanja prve kvalifikacije.


  – U tijeku je izrada nove strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koja bi trebala biti gotova do 1. srpnja, odnosno do ulaska Hrvatske u EU. Strategija će dati konkretne prijedloge o potpuno novom ustroju obrazovanja, a ono što želimo je da omogućimo svakom učeniku stjecanje prve kvalifikacije, nevažno je li riječ o trogodišnjem ili četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. U tom kontekstu moramo učenicima omogućiti besplatno školovanje. Stoga smo osigurali sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, omogućili smo učenicima srednjih škola koji završe trogodišnje obrazovanje da naknadno besplatno steknu četverogodišnje obrazovanje te smo osigurali besplatno studiranje onim studentima koji uredno odrađuju svoje obaveze. Dakle, radimo sve potrebne predradnje za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, ističe ministar.



Više od dvije stotine ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u Hrvatskoj stiglo je jučer u opatijski Grand hotel »Adriatic« gdje je otvoren dvodnevni Državni stručni skup »Upravljanje kvalitetom škole i učeničkih domova« u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.




  Ravnatelj Agencije Vinko Filipović naglasio je da je lani u sustavu stručnog usavršavanja bilo oko 26.000 sudionika od 65.000 koliko ih je u sustavu, što je daleko ispod onog što bi željeli. Ipak, u odnosu na 2011. godinu vidno je poboljšanje.


  – U prošloj godini organizirano je oko 3.500 stručnih skupova na županijskoj razini na kojima je sudjelovalo 32.000 učitelja i nastavnika od ukupno 55.000 što govori da svaki drugi nastavnik nije bio niti na županijskoj razini stručnih skupova, rekao je Filipović.


  Ministar Željko Jovanović najavio je borbu protiv neznanja kvalitetom u sustavu odgoja i obrazovanja.


  – Kvaliteta i slobode mogu biti ugrožene zbog nasilja i korupcije. Svi ste bili šokirani kada ste čuli za najnoviju korupcijsku aferu u Osijeku, a koja se dogodila nakon one na zagrebačkom sveučilištu. Vjerujem da smo svi mislili da se to više ne može događati u akademskoj zajednici – rekao je ministar Jovanović na otvaranju skupa. (Ma. K.)



  Na pitanje znači li to da će za one koji izađu iz srednjoškolskog sustava kada postane obavezan slijediti sankcije ministar ističe kako sankcije nisu prioret, a ako je nešto obavezno onda je jasno da se mora poštovati. 


  Uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja unatrag nekoliko godina već je bilo prioritet Ministarstva znanosti, obarazovanja i sporta i to u vrijeme mandata Dragana Primorca, međutim dugo najavljivana ideja nikada nije zaživjela, a kao jedan od razloga postavljanja srednjoškolskog obrazovanja u okvire obaveznosti isticano je veliko »osipanje« srednjoškolaca. Međutim, ministar Jovanović ističe da napuštanje hrvatskog srednjoškolskog sustava nije masovno, već je štoviše najniže u Europi.


  – U Hrvatskoj to »osipanje« iznosi svega 2 posto, a cilj zemalja EU je da se izlazak učenika iz srednjoškolskog obrazovanja spusti ispod 10 posto. Naime, europski je prosjek napuštanja srednje škole prije stjecanja kvalifikacije 10 posto. Među europskim zemljama u tom pogledu prednjači Španjolska i upravo je španjolski ministar obrazovanja zatražio sastanak kako bi vidio naša iskustva po tom pitanju, navodi ministar.


  Dodajući kako za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja postoje i ustavne predpostavke, jer u hrvatskom Ustavu stoji kako je obavezno obrazovanje do prve kvalifikacije besplatno ministar zaključuje da je nakon izrade nove strategije odgoja i obrazovanja obavezna srednja škola sasvim izvjesna.