Ah, to ljeto

Zanimljivi trendovi u ljekarnama: Hrvatice kupuju testove za trudnoću, a strankinje tabletu za dan poslije

Ivana Jurišić / Zadarski list

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke zbog još jedne, kako se govori, rekordne turističke sezone, dermatovenerolozi i ginekolozi bi najradije glavom udarali o zid. Zašto baš oni? Pa, upravo je ljeto godišnje doba kada raste broj neželjenih trudnoća i spolnih bolesti, osobito među mlađom populacijom koja ne zna da se prije upuštanja u seksualne odnose treba pobrinuti i za kontracepciju i zaštitu od spolnih bolesti. ZADAR Dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke zbog još jedne, kako se govori, rekordne turističke sezone, dermatovenerolozi i ginekolozi bi najradije glavom udarali o zid. Zašto baš oni? Pa, upravo je ljeto godišnje doba kada raste broj neželjenih trudnoća i spolnih bolesti, osobito među mlađom populacijom koja ne zna da se prije upuštanja u seksualne odnose treba pobrinuti i za kontracepciju i zaštitu od spolnih bolesti. I nažalost, dok većina djevojaka ima najnoviju skupu torbu, pitanje je da li i većina nosi sredstvo za kontracepciju. To ne znači da se za kontracepciju ne bi trebali brinuti i dečki, jednako kao i djevojke, ali budimo realni, većina njih to još uvijek ne čini.


Istražili smo stoga kakva je ponuda i kako se prodaju testovi za trudnoću i pilula za dan poslije u zadarskim ljekarnama. 


Danas na tržištu postoje više i manje osjetljivi testovi na trudnoću. Osjetljivost testa se odnosi na hormon beta hCG, hormon koji oslobađa posteljica i koji se zatim oslobađa u urin trudne žene. Što je test osjetljiviji, to se prije sazna za trudnoću.
– Za test za trudnoću ćete izdvojiti od 30 do 70 kuna, a Zadranke traže sve – od najjeftinijih do najskupljih, rekli su nam u ljekarni Centar. 


– Zanimljivo je što testove za trudnoću ne kupuju samo žene kao što je prije bio slučaj već nam često dolaze i muškarci koji ih kupuju za svoje djevojke i žene, ali to je pojava novijeg datuma.


Na naše pitanje kupuje li se ljeti više testova za trudnoću u odnosu na druga godišnja doba ljekarnica odgovara da je to istina, ali samo zato što je puno veća frekvencija ljudi u ljetno doba pa je i potraga za testovima za trudnoću veća nego u neko drugo doba doba godine.  


Slična je situacija i u ljekarni Varoš gdje možete kupiti testove za trudnoću od 30 do 100 kuna. Najjeftiniji i najprodavaniji je Clearblue, a najskuplji Intim plus. Za razliku od ljekarne Centar gdje testove za trudnoće kupuju i muškarci u Varoš dolaze samo žene.


Tableta za dan poslije koja se od 23. travnja ove godine za dvjestotinjak kuna može kupiti i u hrvatskim ljekarnama bez recepta tražena je roba i u zadarskim ljekarnama – i to osobito za vrijeme turističke sezone. Razlog je što je puno više kupuju strankinje nego domaće. 


– Naše su žene dosta suzdržane kad je riječ o tableti za dan poslije. Riječ je o tableti koja se donedavno mogla dobiti samo na recept pa dosta žena i ne zna da može samo doći u ljekarnu i kupiti je dok su strankinje puno opuštenije. Kod njih je ta tableta već godinama prisutna na slobodnom tržištu i one će bez srama ući i ljekarnu i kupiti je dok naša žena još uvijek to neće tako jednostavno napraviti. Mi smo mala sredina i naše žene se još uvijek pitaju hoće li ih susjed vidjeti dok kupuju tabletu za dan poslije. Ali ona koja želi to napraviti, mi ćemo je rado uslužiti, rekli su nam u ljekarni Centar. 


Da strankinje bez srama kupuju tabletu za dan poslije, dok su Zadranke sudržane, potvrdili su nam i u ljekarni Varoš gdje je također za vrijeme ljeta »navala« na spomenute tablete.