Padali rekordi

Veljača završila s vremenom primjerenim početku lipnja. Stiže promjena, ponegdje će biti i snijega

P. N.

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL



Posljednji dan veljače ostati će u povijesti mjerenja zapisan kao dan novih temperaturnih rekorda – u Sisku je izmjereno 23,5 °C, na postaji Zagreb Pleso 23,2 °C, u Maksimiru 22,6 °C, u Varaždinu 22,5 °C, Bjelovaru i Križevcima 22,0 °C, a Krapini 21,6 °C. 


– Kasnije analize vjerojatno će otkriti još poneku za veljaču ekstremno visoku vrijednost, primjereniju kraju svibnja, gdjegdje čak i početku lipnja, a ne zimskom mjesecu, navodi Zoran Vakula.


I u nastavku će ovoga tjedna i početkom novoga biti relativno toplo, ali ne kao u četvrtak, uz uglavnom manji dnevni hod temperature. U većini kontinentalne Hrvatske jutra će biti toplija, a poslijepodneva svježija. Na Jadranu će pak i najniža jutarnja temperatura i najviša poslijepodneva uglavnom biti viša nego u četvrtak. Pogled na nebesku vedrinu remetit će povremeni oblaci, iz kojih će mjestimice pasti i malo kiše, osobito u petak u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.




Zbog pada temperature u najvišem gorju može zalepršati i poneka snježna pahulja. Tijekom većinom suhe nedjelje tlak će zraka padati, a jugozapadnjak i jugo jačati pa će početkom novoga tjedna biti vjetrovito, uz češću kišu, ponegdje vjerojatno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će relativno toplo, štoviše – ujutro i toplije nego u četvrtak, ali poslijepodne ipak malo svježije, uz više oblaka, ponegdje i malo kiše – zanemarivo u odnosu na mnogima potrebnu količinu. Najniža temperatura od 2 do 6 °C, a najviša 15 do 17 °C. Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također promjenljivu naoblaku, te povremenu mjestimičnu slabu kišu, koje će biti i u Gorskom kotaru i Lici, pa i na sjevernom Jadranu, gdje je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Puhat će uglavnom slabo jugo, zapadno od Istre ujutro i burin pa sjeverozapadnjak. More uglavnom malo valovito, a vidljivost ponegdje može biti smanjena zbog sumaglice. Najniža temperatura od -2 do 2 °C, uz more 5 do 10 °C, a najviša uglavnom od 13 do 16 °C.


U Dalmaciji malo toplije i sunčanije nego na sjeveru, ali oblačnije nego u četvrtak, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše. Uz slabo, prema otvorenome i umjereno jugo more će biti malo do umjereno valovito, podjednako kao i na jugu, gdje će vjerojatnost kiše do večeri biti najmanja u odnosu na druge hrvatske krajeve. Pritom će prijepodne biti sunčano, a poslijepodne sve oblačnije. Temperatura ujutro od 7 do 10 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 2 °C, a poslijepodne uglavnom 16 i 17 °C


Relativno će se toplo zadržati i sljedećih dana, na kopnu najmanje u subotu, uz još poneku kišnu kap. Češća i obilnija kiša vjerojatno će padati tijekom oblačnijeg početka novoga tjedna, kada bi nekima mogao smetati i umjeren do jak jugozapadnjak, a na Jadranu još jače jugo, te pljuskovi i grmljavina. A prije toga – za vikend većinom sunčano i iznadprosječno toplo, čak i toplije nego u četvrtak, kada je vjetar s mora onemogućavao znatniji porast temperature. No, bura i tramontana u subotu će to promijeniti pa će i početak ožujka nastaviti stopama iznadprosječno tople veljače, a i cijele zime, dodaje Vakula za HRT.