Vlada popustila

Uvažene primjedbe riječkog SDP-a: Sabor donio Zakon o regionalnom razvoju

Hina

Po Vladinim amandmanima, razvojne posebnosti pojedinih sredina neće se utvrđivati samo po društveno-gospodarskim, nego i po demografskim kriterijima



ZAGREB – Sabor je danas izglasao Zakon o regionalnom razvoju u verziji koja je velikim dijelom uvažila primjedbe zastupnika vladajuće koalicije iz PGŽ, odnosno Gorskog kotara. Zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz rekao je, predstavljajući Vladine amandmane na Zakon, da se njima među ostalim “dopunjuje značenje pojma područja s razvojnim posebnostima na način da se dodatno ističu demografski kriteriji pri utvrđivanju tih područja”.


Zastupnik Luka Denona nije uopće glasao za Zakon o regionalnom razvoju i Zakon o financiranju lokalne samouprave, što znači da na elektronskom glasanju jednostavno nije pritisnuo niti jednu tipku, dok je na glasanju za novi Zakon o brdsko-planinskim područjima bio izričito protiv.- Ja sam zastupnik 7. izborne jedinice, dugo sam radio i u samoupravi kao podžupan u PGŽ, i jednostavno nisam mogao glasati za ove zakone. To je moj stav, nagovijestio sam to i na klubu prošli tjedan i ne očekujem nikakve sankcije zbog toga u stranci. Kakve sankcije? Zašto bi me netko sankcionirao što zastupam interese građana koji su me birali – rekao nam je Denona nakon glasanja. Vidite, dodao je, zakoni su prošli, nitko nije ničim bio ugrožen, SDP je demokratska stranka i ja sam izrazio svoj stav.Na pitanje očekuje li da će na narednim izborima nakon ovoga dobiti podršku vrha stranke da se ponovno nađe na listi za Sabor, s obzirom da je praktički otkazao poslušnost šefu stranke, rekao je: ‘Tko živ, tko mrtav do novih izbora. Dotad će se vjerojatno ionako mnogo toga već promijeniti u SDP-u’.



– Ovom se dopunom uvažavaju primjedbe izrečene tijekom saborske rasprave kojima su demografska obilježja istaknuta kao jedan od ključnih ograničavajućih čimbenika u razvoju i time izdvajanju područja s razvojnim posebnostima, rekao je Puljiz. Dodao je da je Vlada amandmanima promijenila veličinu središnjeg naselja za utvrđivanje manjih urbanih područja.




– Donja granice veličine naselja spušta se na 10.000 stanovnika čime se uvažavaju primjedbe izrečene tijekom saborske rasprave kojima se ukazivalo na postojanje niza lokalnih sredina koje se mogu okarakterizirati kao nositeli razvoja šireg područja, a koji prema prvom tekstu zakona nisu uvršteni u kategoriju manjih urbanih područja, rekao je Puljiz. Osim toga Vlada je predložila, a Sabor prihvatio da se razdoblje između dva ocjenjivanja jedinica lokalne samouprave na temelju razvijenosti skraćuje na pet godina.


SDP-ovi zastupnici iz Rijeke svi su ipak podržali Zakon o financiranju lokalne samouprave, osim Luke Denone koji nije bio u dvorani. HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić ostala je suzdržana, kako je i najavljivala.


Hrvatski sabor u utorak je, sa 77 glasova, donio izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koje bi trebale ublažiti pad prihoda lokalne samouprave nakon nedavne izmjene Zakona o porezu na dohodak.


Vlada je redom odbila amandmane kojima su zastupnici tražili više novca za lokalnu samoupravu, tvrdeći da će pad prihoda od poreza na dohodak ugroziti decentralizirane funkcije, poput osnovnog i srednjeg školstva te socijalne skrbi.


Zastupnici su upozoravali da će manjak novca općine i gradovi nadomjestiti skupljim uslugama.


»Vidjeli ste već rezultat, dižu se komunalne naknade i cijene vrtića, i to rade upravo SDP-ove općine i gradovi. Lažemo i šaljemo krivu poruku«, rekao je nezavisni zastupnik Slavko Linić.


Uvjeren je da Vlada neće uspjeti u namjeri da se povećaju prihodi građana, jer, tvrdi Linić, jedinice lokalne samouprave uzimaju sve što su građani dobili nižim porezom na dohodak.


Sabor je jednoglasno, sa 107 ‘ruku’, izglasao izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu. Nisu prihvaćeni amandmani HDZ-a i IDS-a da se prihod od komunalne naknade podijeli na dva djela: namjenski (60 posto) i nenamjenski (40 posto) kojeg bi jedinice mogle koristiti tamo gdje im najviše treba.


IDS je predlagao da to bude privremena, odnosno mjera dok se ne poboljšaju gospodarske prilike, no ni to nije prošlo.


U Saboru je počelo glasovanje o prijedlogu državnog proračuna za 2015., na koji su zastupnici podnijeli više od 120 amandmana. (Hina)Hrvatski sabor u utorak je većinom glasova donio Zakon o regionalnom razvoju, a Vlada je svojim amandmanima prihvatila najvažnije primjedbe riječkih i splitskih SDP-ovaca, koji su jučer pozivali da se ne glasuje za predloženi zakon.


Po Vladinim amandmanima, razvojne posebnosti pojedinih sredina neće se utvrđivati samo po društveno-gospodarskim, nego i po demografskim kriterijima.


Veličina središnjeg naselja za utvrđivanje manjih urbanih područja s 15.000 smanjena je na 10.000 stanovnika, a razvijenost jedinica lokalne samouprave na temelju indeksa razvijenosti utvrđivat će se svakih pet, umjesto sedam godina.


Za zakon je glasovalo 83 zastupnika, 33 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.


Saborska većina izmijenila je i Zakon o brdsko-planinaskim područjima te Zakon o područjima od posebne državne skrbi.