Zaustavljanje ultrakonzervativaca

U raspravu se vraća i stari Plan za borbu protiv diskriminacije

Tihomir Ponoš

Više članova skupine energično se suprotstavilo ukidanju oko trećine mjera iz Akcijskog plana, među kojima su sve koje se tiču reproduktivnih prava i pobačaja, položaja LGBT osoba, pa čak i diskriminacije u obrazovnom sustavu



ZAGREB Brojni članovi Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije na sastanku održanom u ponedjeljak snažno su se usprotivili prijedlogu dokumenta koji im je dostavljen prošloga tjedna i koji je sadržajno ultrakonzervativan.


Novi prijedlog Nacionalnog i Akcijskog plana, o kojemu je pisao naš list, i dalje će biti radni dokument, ali ravnopravno se u raspravu vraćaju starije verzije tih dokumenata, iz ljeta prošle godine. Starije su verzije prošle javnu raspravu i dobile podršku svih ministarstava u Oreškovićevoj Vladi, a u Plenkovićevoj ih je srušilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera.


Sastanak u MVEP-u


Više članova skupine otvoreno se i energično suprotstavilo ukidanju oko trećine mjera iz Akcijskog plana, među kojima su sve koje se tiču reproduktivnih prava i pobačaja, položaja LGBT osoba, pa čak i diskriminacije u obrazovnom sustavu. Iako je za koordinaciju izrade dokumenata zadužen vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sastanak je održan u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, navodno zbog boljih prostornih uvjeta. Ministarstvo kojemu je Stier na čelu očito je preuzelo ne samo koordinativnu, nego pokušava preuzeti i dirigentsku ulogu u izradi ključnih dokumenata za borbu protiv diskriminacije. Sastanak je vodio, kako saznajemo, Daniel Glunčić iz MVEP-a, a sve se htjelo obaviti brzo i efikasno i bila su predviđena samo dva sastanka radne skupine nakon čega bi dokumenti bili poslani na javnu raspravu. No, ni to nije prošlo, pa će se radna skupina do daljnjega sastajati jednom tjedno. Naši sugovornici tvrde da je Glunčić kazao kako je Ministarstvo bilo to koje je »pročistilo« dokument, a »pročišćen« je do te razine da ga je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kako doznajemo, nazvala retrogradnim.


Brisani cilj i mjere




Zamjenica pučke pravobraniteljice koja je na čelu Službe za suzbijanje diskriminacije, Tena Šimonović Einwalter, za naš je list izjavila da je Ured pučke pravobraniteljice na prvom sastaku predstavio »naš temeljni argument kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije, a to je da Plan mora jačati provedbu postojećeg Zakona o suzbijanju diskriminacije, a nikako ne smije ići ispod tog standarda«. Plan treba jačati provedbu Zakona u odnosu na skupine koje su najugroženije u pogledu diskriminacije, a ne neke od njih jednostavno izbaciti, ustvrdila je Šimonović Einwalter. Napomenula je i da je nejasno zašto su brisani cilj i mjere koje se odnose na pojašnjavanje pojma diskriminacije građanima te edukaciju državnih odvjetnika sudaca, odvjetnika i pravnih savjetnika kao ključnih u provedbi Zakona. Ured pučke pravobraniteljice predložio je da se u izradi Plana koriste preporuke izvješća pravobraniteljice za 2016. koje se priprema, te izvješća posebnih pravobraniteljica, a tim je prijedlogom odgovorio na tvrdnje Vlade da su podaci korišteni u izradi stare verzije Plana zastarjeli.


– Nadamo se da nastavak rada neće biti samo prividno participativni porces koji neće rezultirati značajno boljim dokumentnom od danas predstavljenog nacrta, zaključila je Šimonović Einwalter.