Zatečeni razvojem

U SDP-u još ne znaju bi li podržali HDZ-ov prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću

Dražen Ciglenečki

Nema razloga da postupimo suprotno. Mi smo protiv ostanka Vlade u kojoj su Karamarko, Miro Kovač i drugi ministri i logično bi bilo da iskoristimo prvu šansu da je srušimo kako bi se išlo na nove izbore, smatra član SDP-ovog vodstva



U SDP-u jučer još nisu imali konačan stav o HDZ-ovom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću.


– Jasno je da ova Vlada nema nikakvu budućnost, a možda nije ni presudno što će je točno srušiti. Ako će HDZ-ov pokušaj opozivanja Oreškovića biti na dnevnom redu prije našeg zahtjeva za glasovanje o Karamarku, moguće je da mi u tome nećemo sudjelovati. Pa u slučaju da Vlada preživi, izglasat ćemo nepovjerenje Karamarku. Kad niti tada ne bi došlo do pada Vlade, SDP bi mogao tražiti opoziv Oreškovića i vjerujemo da bismo u tome uspjeli, rekao nam je jučer jedan SDP-ov dužnosnik.


U slučaju da Karamarko ne skupi većinu potrebnu za smjenu premijera, HDZ ne može postaviti pitanje njegovog nepovjerenja u idućih šest mjeseci, ali drugi zastupnici to mogu učiniti odmah. Stoga je čak moguće da do 15. srpnja, kad nastupa ljetna stanka u radu Sabora, bude dva puta glasovano o Oreškoviću.  No, ima SDP-ovaca koji misle da njihova stranka treba podržati HDZ-ov zahtjev.




– Nema razloga da postupimo suprotno. Mi smo protiv ostanka Vlade u kojoj su Karamarko, Miro Kovač i drugi ministri i logično bi bilo da iskoristimo prvu šansu da je srušimo kako bi se išlo na nove izbore, smatra član SDP-ovog vodstva.