Odlazak u 95. godini

Stotine ljudi na sprovodu baruna Vranyczany-Dobrinovića u Bruxellesu

Hina

Foto 	Tomislav Serdar / CROPIX

Foto Tomislav Serdar / CROPIX

Potomak stare hrvatske plemićke obitelji, barun Janko Vranyczany-Dobrinović bio je od 1990. do 1992. prvi ministar turizma u hrvatskoj vladi, a od 1992. godine prvi veleposlanik pri tadašnjoj Europskoj zajednici, NATO-u i zemljama Beneluxa



BRUXELLES  Nekoliko stotina članova obitelji, rodbine, prijatelja, diplomata prisustovalo je u ponedjeljak u crkvi Notre-Dame de la Cambre u Bruxellesu posljednjem ispraćaju i misi zadušnici za baruna Janka Vranyczanyja-Dobrinovića, koji je umro 6. svibnja u 95. godini života.


Potomak stare hrvatske plemićke obitelji, barun Janko Vranyczany-Dobrinović bio je od 1990. do 1992. prvi ministar turizma u hrvatskoj vladi, a od 1992. godine prvi veleposlanik pri tadašnjoj Europskoj zajednici, NATO-u i zemljama Beneluxa.


Na ispraćaju se, između ostalih, govorili hrvatski veleposlanik pri NATO-u Boris Grigić i zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, koji su istaknuli ulogu Vranyczanyja-Dobrinovića u stvaranju države i njegovu doprinosu euroatlantskim integracijama Hrvatske.




Barun Vranyczany-Dobrinović bit će pokopan u obiteljskoj grobnici na Mirogoju u krugu obitelji, a misa će se služiti u Bedekovčini, gdje je rođen 27. svibnja 1920. godine.


Zastupnik Plenković je u svom govoru istaknuo da je barun Vranyczany-Dobrinović bio »vjerni prijatelj i privilegirani savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i nezaobilazni čimbenik u procesu koji je vodio stvaranju Republike Hrvatske«.


»Svojim utjecajem i osobnim autoritetom, on je kao veleposlanik u zemljama Beneluxa i pri NATO-u i EU-u pridonio otvaranju Hrvatske prema Europi i tome da Europa bolje razumije Hrvatsku«, dodao je Plenković.


Svi su govornici isticali njegovu veliku inteligenciju, diplomatske i komunikacijske vještine, kulturu i svestrano obrazovanje.