Vremenska prognoza

Stiže nam osjetno toplije vrijeme. Temperature će ići preko 20 stupnjeva

Hina



Premda će do sljedećega petka biti većinom bez kiše, uz barem djelomice sunčano vrijeme, mala je vjerojatnost da će se baš diljem Hrvatske dogoditi dan bez poneke kapi. Uostalom, takvog nije bilo još od potkraj veljače. I jak vjetar će do vikenda uglavnom izostati, uz iznimku nedjeljnje bure, ponegdje na udare i olujne, koja samo rijetko može zapuhati i u utorak, a kasniji jugozapadnjak i jugo vjerojatno će biti samo umjerene jakosti.


Jak neće biti ni jutarnji mraz sljedećih dana na kopnu, ali bi i slab, pri tlu gdjegod i umjeren, mogao naštetiti osjetljivijem bilju, koje bi bilo dobro zaštititi već u nedjelju, te posebice u ponedjeljak. A sredinom tjedna valja nam se prilagoditi osjetno toplijem vremenu. Najviša temperatura zraka u kopnenom će području ponegdje biti i oko 20 °C, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do znatno oblačno, a na krajnjem istoku još može pasti i malo kiše. Uz većinom umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, krajem dana u slabljenju, temperatura zraka ujutro će biti od 1 do 4, a poslijepodne od 8 °C na istoku do 11 °C na zapadu. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te ponegdje umjeren sjeverni vjetar. Jutro hladnije nego u subotu s temperaturom između -1 i 3 °C, a danju oko 11 °C. Na zapadu zemlje pretežno sunčano, u gorju povremeno s umjerenom, moguće i povećanom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita u prvom dijelu dana s olujnim udarima, a poslijepodne u okretanju na sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od -2 °C u gorju do 9 °C na otocima, a poslijepodne na moru i do 14 °C.




Barem djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Uz većinom umjerenu i jaku buru more će biti umjereno valovito, mjestimice i valovito. Najviša dnevna temperatura između 11 i 16 °C. Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, najčešće na dubrovačkom području i u Konavlima. Puhat će umjerena, u početku i jaka bura uz većinom umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, a dnevna između 11 i 14 °C.


Početkom novog tjedna u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a potkraj ponedjeljka i početkom utorka mjestimice je moguća slaba kiša. Ujutro ponegdje mraz, najčešće u ponedjeljak, kada može biti i lokalne kratkotrajne magle. Sredinom tjedna sunčanije, zapuhat će jugozapadnjak te biti osjetno toplije, uz dnevnu temperaturu i do 20 °C, ponegdje moguće i malo više. Na Jadranu u danima koji slijede barem djelomice sunčano. Malo kiše može pasti uglavnom u ponedjeljak na sjevernom dijelu. Slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak u utorak ponegdje mogu biti i jači. Temperatura u početku bez veće promjene, a od srijede toplije.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.