Raste broj kandidata

Stegovni postupak stranke? Moguće da HDZ kazni Šterca jer je pristao biti kandidat mimo Brkića

Dražen Ciglenečki

I dok Šterc očekuje premijerov poziv, Rozalija Bartolić, predsjednica udruge koja ga je nominirala, nije jučer puštena na sastanak s Oreškovićem. Glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak tvrdi da su pozivi otišli uobičajenim udrugama 



Među kandidatima za ministra branitelja za koje javnost zna, od jučer su uz Milijana Brkića i Đuru Glogoškog i demograf Stjepan Šterc te dječji kirurg iz Rijeke Zlatko Tomašić. HDZ-ovca Šterca, koji je na nedavnim izborima bio i član izbornog stožera te stranke, predložila je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije.


– Znam da sam ranije govorio da nisam zainteresiran za dužnost ministra, ima u životu ljepših stvari s kojima se čovjek može baviti. Međutim, u utorak na Dan žena, došle su mi gospođe iz ove udruge, koje su još i udovice i kako sam ih mogao odbiti. Ako me premijer pozove na razgovor, svakako ću se odazvati, iako sam član HDZ-a. Ne zanima me politizacija, a predsjedniku Vlade ću iznijeti svoje stavove o razvoju hrvatskog društva, demografskoj revitalizaciji i, naravno, o Ministarstvu branitelja, rekao nam je Šterc.


Budući da je on u HDZ-u, a Tomislav Karamarko ponavlja da je jedini kandidat stranke za ministra branitelja Brkić, moguće je da će protiv Šterca biti pokrenut stegovni postupak zato što je pristao biti kandidat. 




I dok Šterc očekuje premijerov poziv, Rozalija Bartolić, predsjednica udruge koja ga je nominirala, nije jučer puštena na sastanak s Oreškovićem.


– Došla sam na portu i rekli su mi da nisam na popisu. Nije mi jasno prema kojem se kriteriju biralo koje će udruge dobiti poziv. Znam da su na sastanku bili i ljudi koji predstavljaju samo sebe, udruge su im u stečaju zbog dugova i slično. Naša udruga ima brojno članstvo ratnih udovica i logično bi bilo da su mi omogućili da razgovaram s premijerom. Pokušala sam prethodnih dana stupiti u kontakt s njegovim uredom, da pitam zašto nisam pozvana, ali nisam uspjela, ispričala nam je Rozalija Bartolić. Ona se ipak nada da to neće umanjiti šanse Stjepanu Štercu da postane ministar, jer »legitimno smo ga predložili«.


Ni Ivan Rašić, počasni predsjednik udruge Zavjet, koja okuplja branitelje iz dijaspore, nije jučer mogao proći dalje od porte Banskih dvora. I on je izrazio nezadovoljstvo selekcijom udruga.


– Ne razumijem kriterije. Nisu pustili predsjednicu udruge udovica, a govore o zajedništvu. Naši su suborci trebali reći premijeru da sastanak ne može započeti dok ne dođe i Rozalija Bartolić, ljutit je bio Rašić. Da je mogao kod Oreškovića, on bi mu kazao da će Zavjet, u slučaju da Brkić otpadne, za ministra kandidirati Tomašića.


Glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak tvrdi da su pozivi otišli uobičajenim udrugama.


– Nije nam bila namjera bilo koga diskriminirati. Premijer je na dva sastanka primio predstavnike više od 40 krovnih udruga, rekla nam je Sunčana Glavak.