Sve je, kažu, stvar konteksta

Splitske braniteljske udruge: “Za dom spremni” iz Domovinskog rata je čist, kao i petokraka na glavama partizana

Hina

Zbog toga za prosudbu svakog simbola koji nije jednoznačno određen, treba utvrditi njegov kontekst sukladno europskoj vrijednosnoj i pravnoj stečevini, što je standard ispod kojeg vlast u Republici Hrvatskoj ne bi trebala ići,« zaključuje se u priopćenju



oordinacija veteranskih, braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije u petak je priopćili kako je pozdrav »Za dom spremni» koji su branitelji koristili u Domovinskom ratu, »čist kao suza« jer pod njim nisu proganjani ljudi po vjerskoj, rasnoj ili nacionalnoj osnovi niti je bilo koji pripadnik HOS-a optužen za ratni zločin u Republici Hrvatskoj ili BiH. 


U zajedničkom priopćenju veteranskih, braniteljskih i stradalničkih udruga Splita i Županije navodi se kako se izjednačavanjem toga pozdrava s ustaškim pozdravom pokušava »kriminalizirati Domovinski rat i narušavati čast i dostojanstvo svih onih koji su ga časno nosili, od kojih su mnogi poginuli da bi mi danas mogli živjeti demokraciju«.


Po tumačenju ovih udruga, kompromitiranjem braniteljskog pozdrava »Za dom spremni» (ZDS) iz Domovinskog rata zapravo se ruši demokratski temelj Republike Hrvatske.


Kako se navodi u priopćenju, i u razdoblju NDH korištena su neka druga hrvatska državna obilježja, koja se koriste i danas; povijesni grb na zastavi, pjevala se himna »Lijepa naša«, naziv novca bio je kuna, bili su isti nazivi vojnih postrojba i činova. Napominju kako se ne mogu svi hrvatski simboli dovoditi u svezu s ustaškim režimom.»Oni, za koje je blaženi Alojzije Stepinac ‘ustaški vikar’, sutra će tražiti i njihovo ukidanje dovođenjem svakog hrvatskog simbola u svezu s ustaškim režimom«, ističu hrvatske braniteljske, veteranske i stradalničke udruge Splita i Županije.

Udruge smatraju kako se kontekst 1991. godine Domovinskog rata i obrana od velikosrpske agresije ne može sagledavati iz konteksta Drugog svjetskog rata, kada su se partizani pod zvijezdom petokrakom borili protiv fašizma, nacizma i ustaša, koji su koristili pozdrav ZDS.


Kažu kako se mora uvažiti činjenica da simboli ili pozdravi u različitim razdobljima povijesti mogu imati različit vrijednosni značaj, na što ukazuje i europska pravna praksa koja kaže da se treba uvažiti kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje.


»Problem se javlja kada se ta pravna stečevina ne uvažava, pa tako iz konteksta od prije 75 godina, pozdrav ZDS iz Domovinskog rata postaje ‘ustaškim pozdravom’, a tom ‘istom logikom’ oficiri JNA Ratko Mladić i Veselin Šljivančanin, odgovorni za mnoge ratne zločine 90-tih, zbog zvijezde petokrake koju su nosili – postaju antifašisti,« zaključuju u priopćenju braniteljske udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije .


Po mišljenju udruga, jedan te isti simbol – zvijezda petokraka na glavi zapovjednika 9. Dalmatinske divizije NOV-a partizana Vicka Krstulovića simbolizira borbu protiv fašizma i nacizma, borbu za narod, brigu za ranjenike, dok, suprotno tome, zvijezda petokraka na glavi Ratka Mladića simbolizira zločine – stradanje hrvatskih civila i branitelja, granatiranje Splita, Šibenika i Zadra, Ovčaru, logore, mučenja i likvidacije.


»Isto tako je i s pozdravom Za dom spremni: u kontekstu NDH simbolizira totalitarni ustaški režim, a u Domovinskom ratu simbolizira vojničku stegu, junaštvo, čovjekoljublje i borbu protiv tadašnjeg velikosrpskog fašizma. Zbog toga za prosudbu svakog simbola koji nije jednoznačno određen, treba utvrditi njegov kontekst sukladno europskoj vrijednosnoj i pravnoj stečevini, što je standard ispod kojeg vlast u Republici Hrvatskoj ne bi trebala ići,« zaključuje se u priopćenju.