Prosvjed u Zagrebu

Skup protivnika EU: u Zagrebu privođenja, u Rijeci skandirali “Ne damo 3. maj”

Hina

Među privedenima su predsjednik Udruge Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francisković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te čelnik Autonomne Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec koji je pokušao spriječiti odvođenje privedenih policijskim vozilom



Na glavnom zagrebačkom trgu održan je danas skup protivnika ulaska Hrvatske u Europsku uniju nakon kojeg je policija privela nekolicinu organizatora i prosvjednika koji su pokušali skinuti zastavu EU te one koji su sprječavali policiju.


Stotinjak prosvjednika okupljenih na Jadranskom trgu pozvalo je jučer Riječane da na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju glasuju protiv. Prosvjedni skup u organizaciji Autonomnih studenata, AntiFa Rijeka, Slobodarskog bloka i Mreže anarhosindikalista Rijeke, započeo je obraćanjem govornika koji su, praćeni pljeskom i povicima podrške okupljenih, iznosili argumente protiv ulaska Hrvatske u EU.– Europska unija je u krizi, a njeni političari, pod čijim je lošim lošim vodstvom i došlo do ekonmske i političke krize, teret svaljuju na leđa radnika, seljaka, studenata i ostalih najugroženijih kategorija stanovništva. Predlažu ukidanje kolektivnih ugovora, smanjenje plaća, i ukidanje drugih prava, kazao je jedan od govornika.Ostali su upozoravali na opasnosti koje prijete domaćem gospodarstvu, posebice brodogradnji, poljoprivredi i ribarstvu ulaskom Hrvatske u EU, istodobno prozivajući hrvatske političare za jednostrano i neargumentirano pozivanje građana da glasuju za ulazak u Uniju. – Nama će u EU biti smanjena radnička prava, oduzeta radna mjesta, ali naši će političari koji odu u europski parlament imati 15 tisuća eura plaće i 13 tjedana godišnjeg odmora, kazao je jedan od prosvjednika.S Jadranskog trga prosvjednici su krenuli u šetnju Korzom, uzvikujući »Ne damo »3.maj«, uz kratko zaustavljanje pred zgradom poglavarstva. Prosvjed je mirno, kako je i započeo, završio na mostu preko Rječine ispred hotela Kontinental.



Skup je održan u organizaciji Pokreta za Hrvatsku NE u EU čiji su članovi željeli upozoriti na štetnost ulaska Hrvatske u tu asocijaciju noseći transparente »Ne okrećite glavu, ovo je dio (eu)ropske integracije«, »EU uništava ekonomiju, identitet i demokraciju malih zemalja!« .




Predsjednik udruge Pravednik Natko Kovačević pozvao je sudionike na zajedništvo i suprostavljanje aktualnoj vlasti u, kako je rekao, pokušaju da Hrvatsku izruči Europskoj uniji u  kojoj više neće moći sama odlučivati o svojoj sudbini. Ne dopustimo da Hrvatska izgubi teško stečenu slobodu i neovisnost u Domovinskom ratu i bude uvučena u kolonijalni angažman onih koji su bili na strani agresora, poručio je Kovačević. Ustvrdio je da je »masonska loža iz Engleske ucijenila vlast« da služi njezinim interesima te da su falsificirani rezultati, kako je rekao,  »režimskih« anketa koji pokazuju većinsku potporu ulasku RH u EU.


Optužio je i HVIDR-u i oporbu koja podržava ulazak RH u EU da su plaćeničke te pozvao građane da se »u slučaju namještanja rezultata referenduma spontano i bez poziva« ponovno u nedjelju navečer okupe na glavnom zagrebačkom trgu.


Hrvatska će ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu i biti podređena interesima krupnog kapitala i političkih elita, upozorio je predsjednik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec. Hrvatskoj u EU, kazao je, prijeti rasprodaja nacionalnog bogatstva i ugroza nezaštićene poljoprivrede, ribarstva, prerađivačke industrije i brodogradnje. Ekonomija EU naočigled se raspada i to jasno pokazuju nemiri u Grčkoj i Rumunjskoj te kriza u Italiji, Portugalu i Irskoj, drži Keleminec. Smatra da će hrvatska proizvodnja biti uništena uvođenjem kvota te da su bivša i aktualna vlast donijele zakone protivne interesima hrvatskog naroda.


Aktualna vlast prevarila je građane, jer povisuje stopu PDV-a na 25 posto, što nije najavila izbornim programom, lagali su hrvatski narod, također je poručio je Keleminec pozvavši građane da na referendumu glasuju protiv ulaska RH u EU i ne dopuste »okupaciju zemlje stranom kapitalu«.


Jedan od organizatora skupa Marko Francisković istaknuo je da je ulazak RH u EU put u ropstvo i propast, da su u EU bankari i korporacije uništili građane, te pozvao na oslobađanje od bankarskog jarma i vladavine krupnog kapitala i multinacionalnih kompanija.


Među privedenima su predsjednik Udruge Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francisković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te čelnik Autonomne Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec koji je pokušao spriječiti odvođenje privedenih policijskim vozilom. To je popraćeno skandiranjem prosvjednika »Izdaja, izdaja!« i pozivom na ostavku  ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.


Skupu je, po novinarskoj procjeni, bilo nazočno više stotina  prosvjednika, a bilo je i pristaša ulaska Hrvatska u EU koji su dobacivali govornicima.