Ne priznaje optužnicu iz Srbije

Šeks: Ni dragi Bog mi neće uručiti optužnicu Beograda

Jagoda Marić

Ne priznajem ni te optužnice, ni tužiteljstvo koje ih je podiglo, te ih nikako neću uzeti u ruke jer bi im tako priznao legitimitet, ponovio je nekoliko puta Šeks



ZAGREB Meni takvu optužnicu ni Bog dragi neće uručiti. Ne priznajem ni optužnicu, ni rješenje, ni odluke vojnog tužiteljstva bivše JNA, vojnih sudova bivše Jugoslovenske armije. To su akti zločinačke organizacije, zločinačke armije, koja je bila agresor na Hrvatsku, poručio je to potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, komentirajući pristigle optužnice iz Srbije koje bi, između ostalog, i njemu trebao uručiti osječki sud. 


U svojoj izjavi, Šeks je nekoliko puta rekao da ne priznaje ni te optužnice, ni tužiteljstvo koje ih je podiglo, te da ih nikako neće uzeti u ruke jer bi im tako priznao legitimitet, a on se zapravo u ratu, kako kaže, borio da sruši i jugoslovensku agresorsku vojsku i jugoslovensku državu. 


Otkrio je da je za optužnice saznao neslužbenim putem s osječkog suda gdje mu radi kći, a na pitanje što će učiniti ako mu sud pokuša uručiti optužnicu, ponovio je da je on u ruke neće uzeti. 




Upitan je li to poruka da ne poštuje ni hrvatsko pravosuđe, Šeks je odgovorio da je to njegova dobra volja, da je stvar suda da pokuša uručiti optužnicu koja je stigla preko Ministarstva pravosuđa iz srbijanskog Ministarstva pravde ali da je na njemu hoće li je preuzeti što on ne želi učiniti. 


Šeks ističe da se Srbija koristi zakonom koji je sama donijela i kojim je sebi dala za pravo da se na području bivše Jugoslavije ponaša kao Haški sud a očekuje da će se slučaj ipak riješiti diplomatskim kanalima kako je to bilo i nakon optužnice protiv dr. Vesne Bosanac.


– O razlozima zbog kojih se Srbija nakon 20 godina odlučila na uručivanje optužnice može se samo spekulirati, tvrdi potpredsjednik Sabora i nudi, po njemu, najuvjerljiviju verziju po kojoj se pokušala stvoriti ravnoteža zbog velikog nezadovoljstva u Srbiji nakon izručenja Gorana Hadžića i Ratka Mladića Haškom sudu.