Nema dogovora o plaćama

ŠTRAJK U ŠKOLAMA Kada će djeca opet na nastavu i što ja zapravo cirkularni štrajk?

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija, Foto: M. GRACIN

Ilustracija, Foto: M. GRACIN

Danas štrajka oko 60 tisuća nastavnika, a od sutra će se štrajkati kružno po županijama. U svim riječkim osnovnim školama vrata će biti otvorena i djeca mogu doći, ali nastave neće bitiOko 60.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Hrvatske danas ulazi u štrajk, nakon što je postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata jučer završio neuspjehom.


Sindikati su tražili povećanje plaća za 6,11 posto, a Vlada im je ponudila samo četiri posto – povećanje plaća za dva posto od 1. listopada i još dva posto od 1. lipnja 2020.


Štrajk u osnovnim i srednjim školama bit će cirkularni štrajk: danas su u štrajku škole u čitavoj Hrvatskoj, a ostale dane štrajkat će se u nekoliko županija.
Štrajk će potrajati sve do ispunjenja zahtjeva.


“U četvrtak cijeli dan štrajkamo. Prema napucima koji su u školama, ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati s našim zahtjevima i sa stavom Vlade, u školama ostaju štrajkaški odbori, a kolege ne moraju raditi, jer kad smo u štrajku, obustavljamo rad, objasnio je sindikalist Branimir Mihalinec.


U osnovnim školama, dodao je, osigurat će se čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikog drugog tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.


Prije nego je štrajk prosvjetnih djelatnika počeo, u školama je već zavladao nered, jer jučerašnji dan uglavnom je prošao u pronalaženju rješenja kako se organizirati za vrijeme trajanja štrajka.


Najviše je nedoumica oko organizacije današnjeg dana bilo u osnovnim školama, a na pitanje kako će se organizirati, ravnatelji su jučer mahom odgovarali – teško.


Međutim, iako će organizacija rada biti teška, jer ne samo da nema nastave, već nema ni klasičnog programa produženog boravka kao i cjelodnevne nastave, sva djeca koja danas dođu u školu bit će čuvana, a to su jučer potvrdili i u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo.


– U svih 25 osnovnih škola i obrazovnih ustanova kojima je osnivač Grad Rijeka sva djeca koja dođu u školu, bez obzira na uzrast, bit će zbrinuta.


Djeci će biti osigurano čuvanje ukoliko svi zaposlenici budu u štrajku, a djeci koja inače idu u program produženog boravka biti će osigurana i prehrana. Također, većina će škola na oglasnim pločama i web stranicama dati roditeljima informacije o štrajku, kazali su u Odjelu.


U praksi, kažu ravnatelji, to izgleda tako da se s djecom uglavnom provode sportske aktivnosti, jer ne mogu se u istu učionicu staviti prvašić i osmaš te o obrazovnom radu nema govora, no iskustva su ravnatelja i da za vrijeme štrajka u školu zapravo dođe mali broj učenika.


ŠTO JE CIRKULARNI ŠTRAJK?


Takav štrajk događa se po prvi puta u Hrvatskoj. Odlučili smo se za njega svjesni da će štrajk morati dugo trajati, da bismo osigurali kontinuitet dolazaka djece u školu. Namjera nam je ne prekidati nastavu na dugo vremena, a postići cilj.


Ako Vladi ne bude smetalo da se po županijama štrajka, onda ćemo opet štrajkati svi zajedno, ili ćemo doći na Markov trg. Imamo različite mehanizme na raspolaganju, objasnio je  Mihalinec.