Radnici uznemireni

STRAH U SISKU Sekulić o gašenju proizvodnje u Rafineriji: ”Zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade”

Hina

 Vijest o gašenju proizvodnje u sisačkoj Rafineriji, iako očekivana, među zaposlenicima je u četvrtak izazvala uznemirenost, a glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić je rekao kako s tim uvezi »zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade«. U Stožeru za obranu Rafinerije i rafinerijskim sindikatima ističu kako su navedeni argumenti za prekid proizvodnje neuvjerljivi i jednostrani.Kako je rekao Sekulić, nije ih iznenadila vijest o prekidu proizvodnje u Sisku. »To je samo potvrda naše tvrdnje kako je riječ o neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a. Zbunjuje nas, međutim, izostanak jasne reakcije Vlade, čiji su predstavnici u nekoliko navrata najavljivali kako će se zauzeti za nastavak proizvodnje i opstojnost sisačke Rafinerije«, rekao je za Hinu povjerenik Sindikata »Nova solidarnost« i glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić. On je za sutra najavio susret branitelja Rafinerije na kojem će biti riječi i o budućim postupcima branitelja, sindikata i Stožera.Budući da je Vlada Republike Hrvatske drugi najveći suvlasnik Ine, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je 5. listopada, na temelju rasprave na Gradskom vijeću, uputila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću pitanje o statusu Rafinerije nafte. Gradonačelnica je, među ostalim, upitala premijera ima li MOL njegovu suglasnost o prekidu proizvodnje u Sisku. Ako ima, kakvi su planovi za proizvodnju, skladištenje i transport sirove nafte iz Strušca i okolnih naftnih polja iz kojih se sirova nafta prirodnim padom transportira u sisačku Rafineriju, gdje se prerađuje u derivate.»Smatram da se problemom gašenja proizvodnje treba baviti sada, a ne čekati da se to dogodi pa se baviti teškim i nesagledivim posljedicama«, zaključila je gradonačelnica u dopisu iz listopada ove godine koji je danas proslijedila i novinarima.

U odgovoru od 21. studenoga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe kako Vlada s ključnim dionicima intenzivno radi na implementaciji rješenja. Također navodi, vezano uz izjave o zatvaranju Rafinerije Sisak sljedeće godine, da MOL takvu odluku ne može donijeti jednostrano, bez dogovora s Vladom Republike Hrvatske. Na kraju ističe da je prioritet održavanje zaposlenosti u županiji te kako je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike cilj skrbiti za sve strateške državne interese te aktivno motriti kretanja na tržištu koja se odnose na tvrtke od nacionalnog značaja.


Gradonačelnica Ikić Baniček u današnjem priopćenju navodi i da je ministar Ćorić, odgovarajući na pitanje novinara uoči današnje sjednice Vlade o transformaciji poslovanja u Sisku, rekao kako su Uprava i Nadzorni odbor poduprli poslovni plan Ine za 2019. godinu. Na pitanje znači li to kraj »rafinerijskog biznisa u Sisku«, ministar Ćorić je odgovorio da je »transformacija poslovanja u Sisku promišljena na razni menadžmenta Ine« te kako drži da je to jednostavno put kojim Ina treba ići, prenijela je gradonačelnica u priopćenju koje je zajedno s faksimilima svoje prepiske s Vladom danas uputila novinarima