Udvostručeno zaduženje

SDP: Zbog ogromnih dugova opasna situacija u zdravstvu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Stanje je neodrživo, nema objedinjene javne nabave, smanjuje se broj pruženih usluga, a liste čekanja rastu«, istaknuo je Varga



ZAGREB Saborski zastupnici SDP-a Siniša Varga i Peđa Grbin u petak su upozorili na nezabilježene razmjere duga u hrvatskom zdravstvu, koji je Vlada HDZ-a i Mosta u samo godinu dana udvostručila, tako da dospjeli dug sada iznosi pet milijardi kuna, a ukupni dug više od rekordnih osam milijardi kuna.


Bivši SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga upozorio je na konferenciji za novinare na katastrofalne trendove koji su u zdravstvu uslijedili nakon smjene vlasti i imenovanja novih HDZ-ovih i Mostovih uprava u bolnicama.


Rast duga i eksplozija lista čekanja


Iako je ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno izjavio da dugovi u zdravstvu iznose 7,7 milijardi kuna, Varga kaže da to uključuje samo kliničke bolnice, opće bolnice i HZZO. S dugovima ljekarni i domova zdravlja, ukupni se dug penje na oko 8,2 milijarde kuna, od čega je dospjeli dug 5 milijardi duga, kaže Varga.




»Trendovi u 2016. pokazuju ogromni rast dospjelog duga, porast rokova plaćanja prema dobavljačima, smanjenje dostupnosti zdravstvene zaštite s eksplozijom lista čekanja, s naglim porastom od 340.000 na 800.000 pacijenata na listama«, ustvrdio je Varga.


Pozivajući se na službene podatke Ministarstva zdravstva, istaknuo je da su ukupne obaveze KBC-a Sestre milosrdnice u 2016. povećane za 30 posto, KBC-a Osijek za 21 posto, KB-a Dubrava i KBC-a Split 19 posto, KB-a Merkur 13 posto, te KBC-a Zagreb 9 posto.


»Stanje je neodrživo, nema objedinjene javne nabave, smanjuje se broj pruženih usluga, a liste čekanja rastu«, istaknuo je Varga.


Visoka stopa bolovanja zaposlenih u bolnicama


Također je iznio zabrinjavajuće podatke o postocima bolovanja zaposlenih u hrvatskim bolnicama. »U KBC-u Zagreb, od ukupnog 5450 zaposlenih njih 1028, ili gotovo 20 posto, kontinuirano je na bolovanju duljem od 42 dana. Takvu stopu bolovanja ni jedna ustanova niti tvrtka ne može izdržati«, ustvrdio je.


Uspoređujući stanje u zdravstvu s »aferom dnevnice«, u kojoj se radilo o pola milijuna kuna, istaknuo je da se u zdravstvu radi o milijardama kuna pa sadašnje stanje zahtijeva ozbiljne reakcije DORH-a, Uskoka, ministra i premijera. »Ovako dalje ne može ići jer će uništiti zdravstveni sustav kakav poznajemo«, ustvrdio je Varga.


Peđa Grbin ocijenio je da su Vlade HDZ-a i Mosta u kratkom razdoblju uspjele poništiti sve napore SDP-ove koalicijske Vlade, koja je dugove u zdravstvu uspjela prepoloviti s 5,4 milijardi kuna na kraju 2011. godine na 2,5 milijardi krajem 2015. godine.


»U godinu dana dug je porastao za 2,2, milijarde kuna«, rekao je Grbin i najavio da će SDP tražiti da Vlada hitno poduzme mjere, te da se već idućeg tjedna održi sastanak saborskog Odbora za zdravstvo, na kojem bi Kujundžić trebao predstaviti mjere za sprječavanje daljnjeg rasta duga u zdravstvu.


Špekulacije o poskupljenju dopunskog osiguranja


»To je opasna situacija, nije samo pitanje udara na proračun, u pitanje dolazi mogućnost sustava da građanima osigura dostupnu i cjenovno prihvatljivu zdravstvenu uslugu«, istaknuo je Grbin napomenuvši kako se sve više ponovno špekulira o mogućnosti poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja.


Po njegovu mišljenju, neki od problema u funkcioniranju zdravstvenog sustava osobno su vezani uz ministra Kujundžića, jer se »bavi čitavim nizom drugih stvari zbog kojih se ne može posvetiti ministarskom poslu«.


Kujundžiću je dopušteno da uz ministarski posao obavlja i poslove na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, kao i poslove u KB-u Dubrava. »Istovremeno, na web stranici poliklinike u vlasništvu obitelji ministra, i danas se Kujundžić reklamira kao liječnik koji pruža ustanove u toj poliklinici«, kaže Grbin.