Spremne izmjene

“Revolving door” se opet vraća na scenu: Vlada zakonom olakšava zapošljavanje službenika

Gabrijela Galić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Službenici koji s ministrom dolaze i s ministrom odlaze, takozvani revolving door službenici, ponovo se vraćaju na scenu. Naime, Vlada je pripremila izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima kojim vraćaju model zapošljavanja službenika u kabinetima ministara na određeno vrijeme, model kakav je prakticirala bivša koalicijska Vlada



ZAGREB Službenici koji s ministrom dolaze i s ministrom odlaze, takozvani revolving door službenici, ponovo se vraćaju na scenu. Naime, Vlada je pripremila izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima kojim vraćaju model zapošljavanja službenika u kabinetima ministara na određeno vrijeme, model kakav je prakticirala bivša koalicijska Vlada. Na taj su način mahom zapošljavani glasnogovornici ministarstava, a Ustavni sud je koncem prošle godine ukinuo odredbu zakona koja je omogućavala zapošljavanje dijela službenika mimo ikakvih propisanih natječaja i procedura utvrđenih Zakonom o državnim službenicima. Tako su sa zadnjim danom prošle godine službu napustili svi revolving door službenici, a najveći dio ministarstava nastavio je raditi bez glasnogovornika. Sadašnja administracija situaciju »premošćava« zapošljavanjem glasnogovornika na ugovor o djelu, što također nije u skladu sa zakonskim odredbama. Svi će se oni, vjerojatno, uskoro javiti na javni natječaj kako bi svoju poziciju u potpunosti legalizirali.


Naime, pripremljenim izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima propisuje se da se službenik u kabinetu ministra može primiti u službu na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra. No, revolving door službenici tako će se zapošljavati temeljem javnog natječaja. Upravo je javni natječaj razlika zakonskog rješenja koje je primjenjivala bivša i koje će primjenjivati sadašnja Vlada. Na službenike na određeno vrijeme dalje se ne bi primjenjivale odredbe Zakona o državnim službenicima o premještanju i napredovanju. Neće se provoditi niti postupak provjere službenika na raspolaganju koji ispunjavaju uvjete za raspored na radna mjesta u kabinetu.


»Zbog ukidanja članka 74.c Zakona o državnim službenicima Odlukom Ustavnog suda, radna mjesta u kabinetu ministra mogu se popuniti isključivo iz reda postojećih državnih službenika, putem premještaja iz istog ili drugog državnog tijela«, navodi se u obrazloženju zakonskih izmjena. Napominje se pritom i kako se nova zakonska odredba razlikuje od one koju je Ustavni sud ukinuo, temeljem zahtjeva za ocjenom ustavnosti što ga je pokrenuo Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, u obavezi raspisivanja javnog natječaja. »Time se omogućuje jednaka dostupnost radnih mjesta u kabinetu ministra svim građanima pod jednakim uvjetima«, stoji među ostalim u prijedlogu zakonskih izmjena.




No, osim povratka »revolving door« službenika, zakonskim izmjenama olakšava se i ubrzava zapošljavanje službenika na projektima koji se financiraju iz fondova EU-a. Ti službenici moći će se zapošljavati na određeno vrijeme duže od godinu dana, odnosno onoliko dugo koliko traje projekt.