Tiskovna ispred brodogradilišta

Radnička fronta traži da se provede državno preuzimanje upravljačkoga paketa Uljanika

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Radnici su se već izjasnili i pokazali što žele na prostoru Uljanika, a to je brodogradilište«, istaknuo je Marković. Član Radničke fronte Goran Matić ustvrdio je kako nitko ne spori da je brodogradnja u ozbiljnim problemima čemu su, ocijenio je, »pridonijeli političko uhljebljivanje i kadroviranje te privilegiranje pojedinih kooperanata i stvaranje zatvorenoga menadžerskog klana unutar Uljanika«



PULA Član Radničke fronte Željko Marković na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju ispred glavnog ulaza u brodogradilište Uljanik poručio je kako Radnička fronta zahtijeva da se kroz proces dokapitalizacije provede državno preuzimanje upravljačkoga paketa Uljanika, uključivo s riječkim 3. majem.


Osim toga, traži formiranje velikoga brodograđevnog konzorcija na nacionalnoj razini kojemu bi prethodilo uspostavljanje potpornih mehanizama poput fondova i razvojnih banaka te donošenje strategije razvitka prateće industrije.


Međutim, smatraju u Radničkoj fronti, »ni u kojem slučaju se ne smije ponoviti situacija s privatizacijom banaka, da se brodogradilišta saniraju stotinama milijuna kuna javnih sredstava, a da zatim završe u privatnim rukama ili stranom vlasništvu«.




»Radnici su se već izjasnili i pokazali što žele na prostoru Uljanika, a to je brodogradilište«, istaknuo je Marković. Član Radničke fronte Goran Matić ustvrdio je kako nitko ne spori da je brodogradnja u ozbiljnim problemima čemu su, ocijenio je, »pridonijeli političko uhljebljivanje i kadroviranje te privilegiranje pojedinih kooperanata i stvaranje zatvorenoga menadžerskog klana unutar Uljanika«.


»Namjera da se iz pulskoga zaljeva ukloni vrlo važna industrija, kako bi se mešetari dokopali vrijednoga prostora za svoj nekretninski biznis, samo pokazuje da je Uljanik namjerno uništen ne bi li zaljevom zavladali neki novi igrači. Tome se treba oduprijeti i sačuvati brodogradnju jer brod je i dalje najkompleksniji proizvod kojega proizvodimo i u čiju proizvodnju je uključen ozbiljan broj radnika i kooperanata«, istaknuo je Matić.


Članovi Radničke fronte podsjetili su da su na samome početku krize u Uljaniku još krajem prošle godine iznijeli niz zahtjeva prema Vladi, Gradu Puli, Istarskoj županiji, Upravi i sindikatima, a rezultat toga je i pokretanje medijske kampanje solidarnosti »Ne damo Uljanik« te inicijative za obranu Uljanika.


»Stoga tražimo temeljito provođenje istrage svih nadležnih državnih tijela radi utvrđivanja potencijalnih kriminalnih radnji u Uljaniku i ostalim hrvatskim brodogradilištima, osiguravanje pravednoga i nepristranoga sudskog procesuiranja svih odgovornih te vraćanje nezakonito stečene dobiti i imovine«, zaključio je član Radničke fronte Željko Marković.