Za osobe s autizmom

ROBOTI NA ADVENTU: FER poziva na humanitarnu akciju na kojoj će goste služiti roboti

Hina

foto: facebook/FER

foto: facebook/FER

U kuhanom vinu i čokoladnim kolačima iz ruke robota građani će moći uživati u srijedu 19. prosinca u predvorju FER-a, priopćili su organizatori, primjećujući kako je adventska groznica obuzela robote s FER-a.ZAGREB – Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) osmislio je nesvakidašnju humanitarnu akciju namijenjenu osobama s autizmom u sklopu koje će 19. prosinca građani moći uživati u kuhanom vinu i čokoladnim kolačima koje će im posluživati roboti.


Taj neobičan događaj koji će Advent u Zagrebu obogatiti s još jednom posebnom ponudom, organiziraju FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i brend [email protected], a sve s ciljem prikupljanja donacija za Udrugu za autizam Zagreb.


U kuhanom vinu i čokoladnim kolačima iz ruke robota građani će moći uživati u srijedu 19. prosinca u predvorju FER-a, priopćili su organizatori, primjećujući kako je adventska groznica obuzela robote s FER-a.
Autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće na području socijalne komunikacije, govora, emotivnog razvoja i imaginacije pa FER-ovci pozivaju zainteresirane da svojim skromnim doprinosom zajedno pomognu Udruzi za autizam Zagreb u provedbi njihove dugoročne misije „Sretan život osoba s autizmom”.


Akciji su se do sada odazvali FER-ovi roboti Pepper, Franka i Baxter, a samo bi božićno čudo, kažu spriječilo NAO robote da se i oni pridruže akciji. Vrijedni FER-ovski roboti neće besposličariti jer će Pepper primati narudžbe, Franka pripremati jela, a Baxteru je pripala čast posluživanja gostiju.


Robotska ruka Franka svojim mekanim dodirom izvrsna je za delikatan rad s biljkama u projektu SPECULARIA, gdje je zadužena za pripremu sadnica i orezivanje biljaka.


NAO i Pepper humanoidni su roboti, odnosno izgledaju i ponašaju se kao ljudi.


U LARICS-u pomažu u ranoj dijagnostici autizma kod djece. Otkriti autizam dugotrajan je i iscrpljujući proces koji s robotima postaje daleko zabavniji.


Baxter je kolaborativni humanoidni robot koji voli raditi zajedno s ljudima.


“Dođite otvorenog srca i uma, učinite drugima dobro i saznajte iz prve ruke kako roboti funkcioniraju – uživajući pri tome u finom kuhanom vinu i slasticama”, stoji u FER-ovom pozivu.