Državno odvjetništvo

Protiv Ratka Mladića se u Hrvatskoj i dalje vodi suđenje u odsutnosti i dvije istrage zbog ratnog zločina

Hina

Reuters

Reuters

Presuda od 20 godina Mladiću, prema podacima koje je DORH objavio na svojoj internetskoj stranici, donesena je još 26. kolovoza 1991. na šibenskom sudu. U odsutnosti mu je suđeno da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa izdao zapovijed tenkovskim, oklopnim, topničkim i raketnim jedinicama da s položaja na području Sivog brda, Suhopolja, Civljana, Vuković brda i Lakića napadnu selo Kijevo, na koje je ispaljen velik broj granata, bombi i kasetnih bombi, uslijed čega je jedan civil poginuo, a selo gotovo potpuno uništeno i spaljenoZAGREB Protiv haškog osuđenika Ratka Mladića u Hrvatskoj je od 1991. donesena jedna presuda od 20 godina zbog ratnog zločina protiv civila na šibenskom području, u odsutnosti mu se sudi za miniranje brane Peruća, a županijska državna odvjetništva još vode istrage zbog raketiranja civilnih ciljeva u Slavoniji i na zadarskom području, izvijestilo je Državno odvjetništvo.


Presuda od 20 godina Mladiću, prema podacima koje je DORH objavio na svojoj internetskoj stranici, donesena je još 26. kolovoza 1991. na šibenskom sudu. U odsutnosti mu je suđeno da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa izdao zapovijed tenkovskim, oklopnim, topničkim i raketnim jedinicama da s položaja na području Sivog brda, Suhopolja, Civljana, Vuković brda i Lakića napadnu selo Kijevo, na koje je ispaljen velik broj granata, bombi i kasetnih bombi, uslijed čega je jedan civil poginuo, a selo gotovo potpuno uništeno i spaljeno.


Ujedno, osuđen je jer je od 27. kolovoza 1991. do 9. studenoga 1991. kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa, a zatim kao komandant tog korpusa naredio da se iz tenkovskog, topničkog i raketnog oruđa i oružja napadnu civilni i gospodarski objekti u Sinju, Vrlici, Maljkovu, Potravlju, Šatriću i Dabru. Uz veliku materijalnu štetu pritom su stradale dvije osobe, a prouzročen je i zbjeg oko 3000 stanovnika Vrlike.
Mladić je pritom osuđen i za zračni i tenkovski napad na Šibeniku kojem je »jedna civilna osoba smrtno stradala dok su nastala oštećenja na brojnim spomenicima kulture, uključujući i Katedralu sv. Jakova, kao spomenik nulte kategorije.


Optužnicom splitskog tužiteljstva u Splitu mu se, u odsutnosti sudi za planiranje i organiziranje rušenja brane i hidroelektrane Peruća, »s ciljem potpunog potapanja svih nastanjenih mjesta nizvodno od brane i rijeke Cetine i to Sinja, Trilja i Omiša s preko 50.000 stanovnika«.


Aktivacijom eksploziva došlo je do urušavanja i oštećenja brane po cijeloj dužini te drugih velikih oštećenja, ali su stručni djelatnici Hrvatske elektroprivrede spriječili potpuno rušenje brane i nastanak vodenog vala nasipavajući materijal u nastale otvore, podsjeća DORH.


Istraga protiv Mladića vodi se u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog raketiranja požeškog i đakovačkog područja kazetnim bombama od kolovoza do listopada 1995. a u zadarskom zbog napada na Zadar, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu, Suhovare, Rupalj, Galovac i Kali.