Prosvjed pred Vladom

Prosvjed škverana je završio, ali štrajk traje do isplate plaće! Poruka je: “Uprava odlazi!”

P. N.

Photo Patrik Macek Pixsell

Photo Patrik Macek Pixsell

Pjeva se i skandiraju parole poput "Ne damo Uljanik", "IDS lopovi", "HDZ lopovi". Radnici su, međutim, ipak puni optimizma i vjeruju da će se danas neke stvari ipak pokrenuti s mrtve točke



“Uprava odlazi”; “Hoćemo plaće”, “Uskoče uskoči”, “Mrtav Uljanik, mrtva Pula”, “Nećemo u Irsku” – tek je dio poruka na transparentima koji se mogu vidjeti u impresivnoj koloni od preko tisuću radnika “Uljanika” i “3. maja”, koja je nešto prije 11 sati došla do centra Zagreba. Preko Palmotićeve ulice krenuli su prema Markovom trgu, gdje će biti upriličen veliki prosvjed.


Pjeva se i skandiraju parole poput “Ne damo Uljanik”, “IDS lopovi”, “HDZ lopovi”. Jedan od radnika nosi transparent “Radim za k..ac, štrajkam za dva. Smrt državi i kapitalizmu”.


Radnici su, međutim, ipak puni optimizma i vjeruju da će se danas neke stvari ipak pokrenuti s mrtve točke. 


Snimio Denis Lovrović


Snimio Denis Lovrović




Foto Pixsell


Foto Pixsell



– Ne mogu vjerovati da će netko dozvoliti da budemo 65. firma koja je ugašena u Rijeci od devedesetih naovamo, rekao nam je jedan od trećemajaca.


NOVO 13.35 Prosvjed je završio, radnici se razilaze nakon što su sindikalne vođe izašle iz Vlade i rekli da se intenzivno radi na osiguranju dvije plaće. Do kraja tjedna, možda sutra, a možda u petak, jedna plaća trebala bi leći, a pare osigurane i za drugu. Obećano je da se brodogradnja ne gasi. Radnici odlaze uz povike: Uprava odlazi.


NOVO 13.05  Očito sve predugo traje. Nervoza na trgu je sve veća. Temperatura se podigla u trenutku kad su trojica štrajkaša pred ulazom u sabor istaknuli transparent “Govno govnima” i na pod položili pelenu s izmetom. Njih trojicu opkolila je interventna policija, što je privuklo sve štrajkaše na ogradu. Policija je odvela trojicu momaka, no potom ih pustila, samo su uklonili transparent.


Štrajkaši skandiraju: “Govno govnima”. Najžešći moment prosvjeda dosad. Čeka se i dalje da izađe ekipa iz Vlade.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



NOVO 13.00 – Sastanak u Vladi i dalje traje. Radnici koji pred Banskim dvorima čekaju ishod sastanka zapalili su baklje.



NOVO! 12.25 – Prošlo je već dobrih 45 minuta otkad je delegacija sindikalista na sastanku u Vladi. Ljudi na trgu strpljivo čekaju rezultate pregovora. Svako malo netko se popne na binu i onda krene skandiranje: “Uprava odlazi”, “I-de-es, Ha-de-ze, Es-de-pe, ne damo škverove!!!”.


Zanimljivo da od političara tu nema nikoga, iako se sve događa njima pred nosom. Pojavilo se samo cjelokupno vodstvo Živog zida. Nekoliko televizija htjelo je uzeti izjave od Ivana Pernara, ali on samo dijeli autograme i snima selfieje.


Čeka se rasplet situacije.





Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



NOVO! 11:36 – Skandira se “Hoćemo ostavke”. Atmosfera je prilično nabrijana, ali sve ipak protješe u redu. Tu su, naravno i jake policijske snage. Prosvjednicima se obratio sindikalist Mladen Novosel, koji je rekao da se neće puno razgovarati, već da se delegacija vraća za pola sata s novim informacijama.


Spomenuo je premijera Plenkovića, na što su prosvjednici bučno zviždali. 


Foto Patrik Maček/ PIXSELL


Foto Patrik Maček/ PIXSELL



NOVO! 11:29 – Prosvjednici su stigli na Markov trg. Zasad ih gore još nema tisuću.



———————————


Nezadovoljni radnici, koji su autobusima stigli iz Pule i Rijeke, u 11,10 sati okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.


Štrajkašima su na Trgu bana Josipa Jelačića podršku došli dati pripadnici Radničke fronte s transparentima i jedan prosvjednik prerušen u Batmana.


Pripadnici Radničke fronte rekli su novinarima da su došli dati podršku štrajkašima zbog »čiste korupcije IDS-a i HDZ-a i ostalih«.


Dolazak radnika brodogradilišta na središnji zagrebački trg dočekali su i neki građani, među kojima i prosvjednik obučen u Batmana s porukom: »To do list: save Gotham City, save Uljanik, save 3. maj, save Croatia!’



Nezadovoljne radnike trebao bi primiti premijer Andrej Plenković, prije puta u Njemačku gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.


Opći štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza, jer radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj.


Štrajkaški odbor najavio je da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom »3. maju« traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.