Posljednji ispraćaj na Mirogoju

Preminuo dugogodišnji glavni direktor RTZ-a Ivo Bojanić

P. N.

Bio je glavnim urednikom Televizije Zagreb od 1958. do 1959.  te generalnim direktorom Radiotelevizije Zagreb od 1963. do 1972. godine



ZAGREB U Zagrebu je u utorak nakon duge bolesti preminuo dugogodišnji glavni direktor Radiotelevizije Zagreb Ivo Bojanić, priopćio je HRT.


Posljednji je ispraćaj obavljen danas u krugu najuže obitelji na Mirogoju.


Bio je glavnim urednikom Televizije Zagreb od 1958. do 1959.  te generalnim direktorom Radiotelevizije Zagreb od 1963. do 1972. godine.




Razdoblje je njegova mandata bilo plodno u povijesti razvoja radija i televizije i to u razvojnome, profesionalnome, kulturnome i političkome pogledu.


Za vrijeme njegova mandata osnovani su Drugi program Radija Zagreb i Treći program Radija Zagreb.


Za njegova je mandata ponovno započelo emitiranje samostalnoga Dnevnika Televizije Zagreb.


Posebno je skrbio o tehnološkome i tehničkome napretku, osigurao je zemljište i pripremio projekt izgradnje  radiotelevizijske zgrade  na današnjemu mjestu.


Dijelio je ideje Hrvatskoga proljeća o demokratskim reformama i nacionalnoj ravnopravnosti, pa je 1972. bio prisiljen odstupiti s dužnosti i ostatak je karijere proveo u analitičkim službama Hrvatske radiotelevizije, priopćio je HRT. Dobitnikom je nagrade Otokar Keršovani Hrvatskoga novinarskog društva te Ordena Reda Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitka hrvatskoga naroda, koji mu je uručen u povodu proslave 80. obljetnice Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 50. obljetnice Hrvatske televizije (HRT – HTV), javlja HRT.