Odgovor na tenzije

Premijer Plenković odgodit će uvođenje poreza na nekretnine

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Istaknuo je da je o tome već razgovarao sa svojim partnerima u Vladi, koji također dijele taj stav, »kako bismo napravili sve potrebne analize i na neki način pomogli jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija«



ZAGREB Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine, te najavio odgodu njegova uvođenja.


»U ovom trenutku prevladava stav da, nakon dodatne analize i rasprave, vidimo da li je najmudrije rješenje da se predloži odgoda primjene toga poreza za jedno dogledno vrijeme«, kazao je premijer gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.


Istaknuo je da je o tome već razgovarao sa svojim partnerima u Vladi, koji također dijele taj stav, »kako bismo napravili sve potrebne analize i na neki način pomogli jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija«.




Premijer je napomenuo kako je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne područne samouprave.


»Tu nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već (je to) prije svega svojvrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente, koja već postoji, a na način da to bude i pravednije i učinkovitije za porezno administriranje«, rekao je.


Na koje bi se vrijeme odgodilo uvođenje poreza vidjet će se nakon analize, kazao je Plenković, te istaknuo kako porezi takvog tipa već postoje u drugim zemljama.


»Hrvatska je tu u komparativnoj analizi najniža. Ali s obzirom na tu kulturu vezanosti za nekretnine i, čini mi se, jedne rasprave koja u ovom trenutku nije pretjerano pojašnjena u komunikacijskom smislu našoj javnosti i građanima, da bi jedna odgoda bila najmudrije rješenje, i za to ću se založiti kao predsjednik vlade«, poručio je.


Na novinarsko pitanje je li moguća odgoda gradnje Pelješkog mosta, premijer je istaknuo kako je ta tema na dnevnom redu razgovora s partnerima u Bosni i Hercegovini godinama, detaljni razgovori vođeni su još prije više od desetak godina, a sve što je u tehničkom pogledu bitno zadovoljava najviše standarde koji neće ni na koji način ugroziti prolazak brodova.


»Prema tome, poruka je vrlo jasna: Dijalog s BiH – da, nastavak gradnje Pelješkoga mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava Europskih fondova – što prije«, rekao je.