Stigla sva financijska izvješća stranaka

Prekršajna odgovornost: Mostu prijeti kazna jer nije prijavio donaciju tvrtke General Security

Tihomir Ponoš

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Prekršajna kazna ozbiljno bi financijski uzdrmala Most. Lani su ostvarili prihod od 550.102 kune, a početkom prosinca digli revolving kredit za financiranje tekuće likvidnosti u iznosu od 450.000 kuna



ZAGREB  Most u popisu donatora za prošlu godinu nije naveo tvrtku General Security i zbog toga bi trebao prekršajno odgovarati prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Most je lani koristio zaštitarske usluge navedene tvrtke i za to je, kako je u siječnju kazao tadašnji glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, platio jednu kunu.


Grmoja je tada ustvrdio kako se ne radi o donaciji nego o komercijalnom aranžmanu. Most je razliku od jedne kune, koliko je usluga plaćena, do tržišne vrijednosti usluge trebao prikazati kao donaciju usluge.


Državno izborno povjerenstvo je 11. siječnja u odgovoru na naš upit navelo da »ako politička stranka Most nezavisnih lista u Godišnjem financijskom izvještaju za 2015. ne prikaže razliku od jedne kune do tržišne vrijednosti pružene usluge kao donaciju, navedena politička stranka podliježe prekršajnoj odgvoronosti sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe«.




Prema zakonu, političke stranke dužne su voditi evidenciju o primitku donacija i o tome izdavati potvrde. Za prekršaj je predviđena kazna od 50.000 do 500.000 kuna za stranku. Prekršajni postupak mogao bi biti pokrenut i protiv General Securityja jer pravna osoba koja donira proizvod ili uslugu mora izdati račun na kojem će biti naznačena tržišna vrijednost doniranog. Predviđena kazna za taj prekršaj je od 50.000 do 100.000 kuna.


Prekršajna kazna ozbiljno bi financijski uzdrmala Most. Ta je stranka prošle godine ostvarila prihod od 550.102 kune, a rashod od 1.461.136 kuna. Most je početkom prosinca digao revolving kredit za finaciranje tekuće likvidnosti u iznosu od 450.000 kuna, s kamatom od 5,8 posto. Most za ovu godinu planira prihode nešto manje od 5,5 milijuna kuna, a očito je da namjerava zapošljavati u stranci jer je za radnike predvidio rashode od 1,2 milijuna.