Prinove na Pantovčaku

Predsjednica imenovala nove savjetnike, evo čime će se baviti Lončarević i Petener

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Lončarević će zajedno s Mirjanom Hrgom, koja je postala savjetnica za strateške politike i odnos s Vladom i Saborom, preuzeti u izbornoj godini Radeljićev sektor



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je dva nova savjetnika – Vladimir Lončarević imenovan je savjetnikom za analitiku i unutarnju politiku, a Zrinko Petener savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je iz Ureda predsjednice.


Vladimir Lončarević bavit će se unutarnjom politikom i analitikom za što je do prošle godine bio zadužen najdugovječniji savjetnik predsjednice Mate Radeljić, koji je smijenjen u prosincu prošle godine.


Lončarević će zajedno s Mirjanom Hrgom, koja je postala savjetnica za strateške politike i odnos s Vladom i Saborom, preuzeti u izbornoj godini Radeljićev sektor.




Zrinko Petener dolazi na mjesto savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost koju je do prosinca prošle godine obnašao Vlado Galić. Galić je tada naveo da ostavku podnosi iz moralnih i etičkih razloga, vezano uz aferu SMS.


Novi savjetnik predsjednice Republike za analitiku i unutarnju politiku Vladimir Lončarević prethodno je dvadesetak godina radio u Uredu predsjednika, dok je novoimenovani savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener do sada obnašao dužnost tajnika u kabinetu za nacionalnu sigurnost i obranu.


Esejist, publicist i književni teoretičar Vladimir Lončarević završio je studij kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, priopćeno je iz Ureda predsjednice.


Izvanredni je sveučilišni profesor u zvanju višeg znanstvenog suradnika te honorarno predaje na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.


Lončarević radi u Uredu predsjednika od 1999. godine, a ubuduće će zajedno s Mirjanom Hrgom obavljati posao bivšeg savjetnika predsjednice Mate Radeljića, koji je smijenjen krajem prošle godine.


Novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener dugo je radio u Ministarstvu obrane gdje je bio na čelu Odjela za multilateralne poslove i Odjela za NATO i Europsku uniju u Upravi za obrambenu politiku. Prije toga je obnašao visoke dužnosti u Vojno-sigurnosnoj obavještajnoj agenciji.


Diplomirao je na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, a doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.