Međunarodni dan žena

Povorka ”Ženama je dosta”: Prosvjed za Dan žena u Zagrebu

Hina

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX



 Međunarodni dan žena u Zagrebu je u utorak obilježen prosvjedom »Ženama je dosta« na kojem su aktivistice zatražile zaštitu reproduktivnog kao i prava na pobačaj, izrazivši nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih i dokidanjem stečenih prava, ali i mogućim pogoršanjem ionako lošeg položaja žena u društvu.


Ženska mreža Hrvatske organizirala je prosvjed na kojemu su sudionici od Trga žrtava fašizma u povorci krenuli do Markovog trga poručujući kako su u vrijeme privatizacije devedesetih godina prve na udaru bile žene jer su tvrtke privatizirane, strojevi prodani, a radnice bačene na cestu bez mogućnosti zaposlenja.


Bojana Genov iz Ženske mreže kazala je kako ne pristaju da pobačaj bude kriminaliziran, da traže reproduktivno ali i pravo na pobačaj. Izrazila je nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i mogućem pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu istaknuvši kako je Hrvatskoj zbog toga potrebno Ministarstvo za žene.Božica Žilić iz SSSH-a je rekla kako su žene u sferi rada diskriminirane, a 90 posto ugovora na određeno vrijeme isključivo otpada na žene. Upozorila je na segregaciju, niže plaće za jednak rad, kazavši da žene u EU prosječno imaju oko 16 posto niže plaće.

»Neravnopravnost se očituje i kroz ženino materinstvo koje se koristi za davanje otkaza usprkos tome što je pronatalitetna politika važna, te se licemjerno nudi 1000 eura za novorođenčad«, upozoreno je.


Na transparentima se moglo pročitati »Sve za mir, zdravlje i obrazovanje, ništa za naoružanje«, »Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost«, »Socijalizam ili barbarizam«, »Crkva bez politike, država bez propovjedi«, »Romkinje su višestruko diskriminirane«, »Stop seksizmu« i sl.Aktivistice su na Trgu bana Jelačića poručile kako imaju predsjednicu, ali nemaju dovoljno žena koje su u uskom krugu političkog djelovanja, kako na svojim trgovima ne žele crnu vojsku niti poruke kako samo u svoja četiri zida smiju misliti. Ocijenile su kako su ljudi sve siromašniji dok su pojedinci i crkva sve bogatiji, poručujući kako ne žele da loše politike upravljaju njihovim životima, niti njihovom privatnošću.Pred Hrvatskim saborom i Vladom aktivistice su izrazile nezadovoljstvo te su predstavnicima državne vlasti naumile predati svoje zahtjeve vezane za ravnopravnost žena. Iz Vlade su pozvali njihve dvije predstavnice da to učine, ali su aktivistice to odbile zatraživši da zahtjeve podnesu sve predstavnice, što je odbijeno.Stoga su poručile kako nemaju resursa da postave šator 400 dana te će s Vladom komunicirati poštom. »Budući da se vladajući boje desetak žena tražit ćemo nove izbore«, kazale su.»Žene nikada nisu bile toliko ugrožene na tržištu rada kao danas«, kazale su aktivistice izražavajući protivljenje diskriminaciji žena pri zapošljavanju, u plaći i napredovanju, i podsjećajući kako su žene manjina na pozicijama moći i odlučivanja. Minutom šutnje su dale su počast svim ubijenim ženama i neznanim junakinjama, ali i izbjeglicama koje su zaustavljene na granicama Europe.Neva Tole je istaknula nužnost dosljednog provođenja UN-ove konvencije i povelje o ukidanju svih oblika diskriminacije žena kazavši da u Hrvatskoj godišnje bude ubijeno tridesetak žena, a zlostavljači umjesto da idu u zatvore idu na javni rad.