Granični prijelaz Plovanija

Pokrenut prekršajni postupak: Joško Joras se bespravno spaja na – slovenski vodovod

Mateo Sardelin

Jožko Joras iskopao je kanal od dvadesetak metara po sredini puta, želeći se vjerojatno dokopati stanice vodovoda kojom se koristi Slovenija



PLOVANIJA Na poziv čitatelja da kontroverzni Joško Joras kod svoje kuće na Graničnom prijelazu Plovanija kopa kanal radi spajanja na slovenski vodovod, obišli smo pogranično područje. Naime, na pedesetak metara od kuće Jorasa zatekli smo traktor i kanal od dvadesetak metara po javnom putu, i to po sredini puta.


Jorasa kući nismo zatekli, no otišli smo do Elvisa Glavičića, pročelnika iz Odjela za komunalne poslove u Gradu Bujama te mu predočili fotografiju kanala. Budući da smo doznali da je prijava upućena i istarskoj policiji, i od njih smo tražili da nas izvijeste o događaju. Odgovorili su nam da prijavu nisu zaprimili već tek obavijest komunalnog redara, a provjerom je policija utvrdila da nema nadležnosti u ovom slučaju.


U uredu pročelnika Glavičića smo dobili odgovore te informaciju da je sve prijavljeno policiji još 1. svibnja. Isto tako da Joras to radi bez ikakve dozvole, a pretpostavka je da to radi zbog spajanja na slovenski vodovod.




– Gospodin Joras nema niti je tražio nikakvo dopuštenje za kopanje javnog puta. Ne znam zašto to radi, ali pretpostavljam radi spajanja na Rižanski vodovod koji ima stanicu neposredno do njegove kuće. Normalno je da smo po utvrđivanju radova bez odobrenja pokrenuli prekršajni postupak.


Primjerice, kada mi nešto radimo na onom dijelu, policiji prijavljujemo sve osobe koje su uključene u radove, pa čak i vozila. Dakle, moraju se poštovati procedura i pravila. Jorasa smo više puta već duže vrijeme upozoravali, a imamo protiv njega i ovrhe po drugim predmetima, no ne možemo ih realizirati jer ne možemo do njegovog OIB-a, kaže nam Glavičić.


Na terenu smo zatekli parkirani traktor, na kraju kanala, a kanal je započet na plavoj kapiji, odnosno ograđenom dijelu stanice slovenskog Rižanskog vodovoda u Hrvatskoj. Ta se stanica nalazi tamo jer dio vode koju dobiva slovensko priobalje dolazi iz Hrvatske preko te stanice.


Prema svemu sudeći ako Joras želi povući liniju od kuće do stanice, daljnje kopanje će zahvatiti i asfaltirani dio ceste, što bi predstavljalo problem, ne samo lokalnom stanovništvu, već i hrvatskoj policiji koja onuda redovito patrolira radi kontrole državne granice. Do asfaltiranog dijela ga odvaja manje od dva metra.