DORH i talijanski organi istražuju moguću korupciju u vrijeme privatizacije Jadranskog pomorskog servisa

Pod lupom financijske transakcije JPS-a i Ante Marasa, koje su išle na račune u stranim bankama

Darko Pajić

Prema visokom izvoru iz DORH-a, zasad se ne može reći da se vodi istražni postupak protiv Slavka Linića, jer za to nema dokazaRIJEKA  Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdilo je Novom listu da se provjeravaju razni navodi oko navodne afere Jadranskog pomorskog servisa iz Rijeke, o čemu je među prvima pisao Novi list, a slučaj moguće korupcije u vrijeme privatizacije JPS-a istražuju i talijanske vlasti.


Glasnogovornica Tea Radovani nam je rekla da su na osnovi pitanja novinara poslali i priopćenje u kojem navode što se dosad učinilo na tom slučaju.


Radi se o optužbama koje se najviše baziraju na iskazu bivše tajnice direktora Jadranskog pomorskog servisa (JPS) koja je tvrdila da je niz poznatih osoba iz vrha politike dobilo novac od te tvrtke kao nagradu za usluge koje su činili JPS-u i njegovim vlasnicima.


Među osobama najzvučnije je ime ministar Slavko Linić, ali i nekadašnji ministar iz Rijeke Željko Luževec.  

Računi stranih banaka
Prema visokom izvoru iz DORH-a zasad se ne može nikako reći da se vodi istražni postupak protiv ministra financija Slavka Linića, jer za takvo što nema dokaza, ali je potvrđeno kako se već duže vrijeme provjeravaju financijske transakcije JPS-a i Ante Marasa, koje su išle na račune u stranim bankama.


Zbog toga je navodno DORH odavno zatražio pomoć kolega u Švicarskoj i Italiji, ali bez nekog konkretnog odgovora. Pretpostavka je da će sada, nakon što je Hrvatska ušla u EU, ta suradnja postati konkretnija i učinkovitija, pa će i pitanja o uplatama JPS-a konačno dobiti neke odgovore. 


  Za razliku od nekih medija koji izravno spominju Linićevo ime u vezi s ovom aferom, iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci objasnili su da oni ispituju moguću istinitost tvrdnji o nelegalnostima u JPS-u.


 Također nam je rečeno da treba imati na umu da je to provjera kao i svaka druga kad netko prijavi neku navodnu protuzakonitost. Zasad je sve još u fazi kad se provjerava ima li uopće osnove da se taj slučaj i službeno počne istraživati. Mirja Tomas je potvrdila da je s kolegama iz Riječkog pokreta otpora predala zapisnik talijanske financijske policije o istrazi spornih računa JPS-a potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding tijekom njezina boravka u Trstu, na Danu građana Europe.   – Sada smo članica EU-a, pa očekujem da će se primjenjivati europski kriteriji i kad je riječ o istragama najviših predstavnika vlasti u bilo kojoj državi, pa tako i Hrvatskoj, kazala je Tomas, koja je inače bila degradirana u JPS-u s radnog mjesta osobne tajnice Ante Marasa, nakon čega je dobila i otkaz zbog kojega još uvijek vodi radni spor.


 Nije dovršena istraga


Dio ove afere prijavljen je i u Italiji i to uz optužbe da se novac prao preko tamošnjih bankovnih računa visokih hrvatskih političara. Iz odvjetništva su nam potvrdili da se dio aktivnosti odnosi i na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja. Potvrđuje se da se o tome provode potrebni izvidi. 


  Također se objašnjava da je temeljem anonimne kaznene prijave, a zatim i naknadno temeljem pojedinih posebnih izvješća do danas provedeno više radnji. Uključene su provjere preko niza nadležnih tijela kao što su carinska uprava, Ured za sprječavanje pranja novca te razne porezne uprave.


Provjere su se obavljale i preko Ministarstva financija pa i banaka. U njima je između ostalih sudjelovala i Policijska uprava primorsko-goranska i PNUSKOK. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci se kaže da su te službe dostavile više posebnih izvješća, ali da još nisu u cijelosti dovršile kriminalističko istraživanje. 


  Priča se zakotrljala početkom kolovoza nakon tiskovne konferencije koju su održali predstavnici Riječkog pokreta otpora i Mirja Tomas, bivša tajnica Ante Marasa.


Riječ je o spornim uplatama JPS-a na račune u stranim bankama u rasponu od 5.000 do 27.000 dolara iz 2002. godine u vrijeme kad se događala privatizacija tvrtke.


Tada je predočena dokumentacija koja pokazuje tko su mogući vlasnici tih spornih računa, a prema tvrdnjama Riječkog pokreta otpora riječ je o Željku Lužavcu, Ivanu Frančiškoviću, Aleksandru i Anti Marasu i Jasminku Umićeviću. 


 Unosan posao


Najzanimljivije je bilo pitanje tko je vlasnik računa br. 5 uz kojeg je olovkom dopisano ime Slavka Linića, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik u Vladi Ivice Račana i predsjednik Nadzornog odbora Ine, tvrtke koja je u tom razdoblju JPS-u povjerila visoko profitabilan posao dužobalnog razvoza naftnih derivata. 


  Da stvari nisu ostale samo na tiskovnoj konferenciji s početka kolovoza potvrđuje i sama Mirja Tomas. 


  – Ja sam 8. kolovoza odnijela svu dokumentaciju koju posjedujem u Trst i bila sam na razgovoru u tamošnjoj postaji talijanske financijske policije, gdje sam predočila i dala svu dokumentaciju koju posjedujem, istu onu koju sam dala i DORH-u u Rijeci još 2011. godine. Do sada nije bilo nikakvog rezultata niti odgovora iz DORH-a, pa se nadam da će se stvari promijeniti ukoliko se time budu bavili i predstavnici talijanskih vlasti, što je i logično, jer je riječ o bankama iz Trsta na koje su uplaćivani iznosi iz JPS-a, kazala je Tomas. 


  Iako su optužbe u kolovozu bile vrlo ozbiljne i teške ministar financija Slavko Linić u nekoliko navrata nije decidirano odgovorio na novinarska pitanja o tome je li sporni račun u Trstu njegov ili nije.