Zahuktava se borba za vlast

Počelo je, počelo: Milošević Jadranki Kosor najavio svoju kandidaturu za šefa HDZ-a

Dražen Ciglenečki

U HDZ-ovim kuloarima priča se da je predsjednica stranke vrlo teško primila vijest da je čovjek, kojeg je ona krajem 2010. godine dovela u Banske dvore, spreman uključiti se u borbu protiv nje.



ZAGREB U jedinom novinskom intervjuu što ga je dala nakon izbornog poraza, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor poručila je svim zainteresiranim članovima koji se na unutarstranačkim izborima namjeravaju kandidirati protiv nje da joj to i kažu. Izgleda da je jedan HDZ-ovac prošlog tjedna to i učinio.


Riječ je potpredsjedniku vlade u prošlom mandatu Domagoju Ivanu Miloševiću.


On se, neslužbeno doznajemo, prvi odvažio i osobno priopćio Jadranki Kosor da će se vjerojatno natjecati za dužnost predsjednika stranke.




– Shvatit ćete da ne mogu komentirati privatni razgovor, sve je što nam je o toj temi želio reći Milošević. Ali, u HDZ-ovim kuloarima priča se da je predsjednica stranke vrlo teško primila vijest da je čovjek, kojeg je ona krajem 2010. godine dovela u Banske dvore, spreman uključiti se u borbu protiv nje.


Novi Sanader  


 Navodno je Jadranka Kosor čak kazala Miloševiću da će sprječiti njegovu kandidaturu, ali »nije rekla točno kako«.  


Kad se prije dva tjedna Miloševićevo ime prvi put pojavilo u kalkulacijama vezanim uz potencijalne izazivače Jadranke Kosor, činilo se da je on zalutao u to društvo.


 Otkad je, naime, došao u vladu Milošević je bio slabo prisutan u hrvatskoj javnosti, tako da se malo znalo čime se on zapravo bavi, dok su njegov politički svjetonazor i ambcije bile potpune neopoznanice. I za šire članstvo Milošević je bio enigma.


 No, već nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora pojedini utjecajni HDZ-ovci uvjeravali su nas da stranci treba novi Sanader, »samo bez sklonosti korupciji« i da bi upravo Milošević to mogao postati. U međuvremenu je, međutim, Miloševićeva kandidatura počela dobijati konkretnije obrise, pa on danas u medijima, uz Darka Milinovića, već kotira kao najozbiljniji pretendent na dužnost predsjednika HDZ-a.


 Iako zasad iza sebe nema neku čvršću stranačku strukturu koja bi ga gurala, znakovito je da gotovo svi, važni i manje važni članovi stranke s kojima smo proteklih dana razgovarali, imaju o njemu pozitivno mišljenje. »Milošević je odličan dečko«, najčešća je rečenica kojom se u HDZ-u opisuje uspješnog poduzetnika koji je odlučio zagaziti u vode visoke politike.


– Možemo svi mi što hoćemo misliti o Milanoviću, ali SDP je s njim podignuo letvicu. Milanoviću se ne može suprostaviti nitko iz stranačke starije garde, time bismo poslali poruku o našoj »tehnološkoj zastarjelosti«. HDZ-u je nužan novi iskorak, novi lider koji će donijeti novu snagu, kao što ju je Sanader donio na 5. odnosno 7. saboru stranke.


 Vjerujem da je Milošević taj, rekao nam je jedan gorljivi zagovornik korjenitih promjena u HDZ-u.


Solidan dojam  


 Jednog neutralnog HDZ-ovca iz treće izborne jedinice upitali smo kako je Milošević tamo funkcionirao za vrijeme predizborne kampanje.


– Objektivno, on je kod nas bio stranac. No, ostavio je vrlo solidan dojam. Daleko bolji nego Tomislav Karamarko koji je također bio na listi u trećoj jedinici.


 Premda mu je to bila prva kampanja, Milošević je na skupovima nastupao prilično samouvjereno, a govorio je o budućnosti Hrvatske, o onome što ljude najviše zanima, za razliku od Karamarka koji je bio okrenut prošlosti, ispričao nam je naš sugovornik.


Naravno, Miloševićev veliki hendikep je činjenica da je u HDZ ušao tek prije godinu dana. To ističu i njemu naklonjeni članovi. I zato su zabrinuti za Miloševićeve šanse u srazu s Jadrankom Kosor koju podržava većina HDZ-ove nomenklature.