Unutarstranačka borba

Plenković u bitku za HDZ ide bez dosad najbližih suradnika: Evo koga će suprotstaviti svojim oponentima

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Danas bi se poslijepodne trebao sastati takozvani Plenkovićev tim i odlučiti o kandidaturima za najviša mjesta u stranci, koja će se birati 15. ožujka, a već sada je jasno da će se premijer uglavnom osloniti na članove koji uopće ne spadaju u njegovo blisko okruženje



Najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića su ljudi poput Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića i Branka Bačića, pa bi nekako logično bilo da on s njima ide na izbore u HDZ-u. Ali, to se neće dogoditi.


Danas bi se poslijepodne trebao sastati takozvani Plenkovićev tim i odlučiti o kandidaturima za najviša mjesta u stranci, koja će se birati 15. ožujka, a već sada je jasno da će se premijer uglavnom osloniti na članove koji uopće ne spadaju u njegovo blisko okruženje. Tako će se protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je u subotu najavio kandidaturu za zamjenika predsjednika, natjecati, doznajemo, vjerojatno Ivan Anušić ili Tomo Medved.


Njih su obojica proteklih dana javno izrazili podršku Plenkoviću, ali ni za jednog se dosad nikako nije moglo reći da su premijerovoj ekipi. Anušić je nekadašnji pravaš, kojeg je u HDZ, kao načelnika općina Antunovac, 2011. regrutirao Milijan Brkić. Medved je, pak, ministar branitelja postao još u Vladi Tihomira Oreškovića i Plenković ga je naslijedio.


Braniteljski pedigre




No, premda je Penava premlad da bi stigao sudjelovati u Domovinskom ratu, gradonačelnik Vukovara politički se profilirao upravo na ratnim temama, pa Plenković smatra da mu najbolje može parirati netko s braniteljskim pedigreom, koji imaju i Anušić i Medved. Anušić je sada član Predsjedništva HDZ-a, a Medved nikad nije bio u višim stranačkim strukturama. Ipak, ministar branitelja možda je u maloj prednosti jer Anušiću je otegotna činjenica to što je vodio gubitničku izbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, iako on tvrdi da je predsjednica na odlasku već plasmanom u drugi krug napravila čudo. Međutim, koga god da Plenković danas odabere, taj će protiv Penave imati iznimno tešku zadaću. Vukovarski gradonačelnik, naime, uživa široku podršku u HDZ-u, što je primjetno bilo i prilikom nedavne proslave obljetnice HDZ-a u Splitu, kada je Penava, uz Plenkovića, dobio najveći pljesak. Penava, dakle, u izbore za zamjenika predsjednika stranke ulazi kao favorit.


Nadalje, prema neslužbenim informacijama, Plenkovićevi kandidati za potpredsjednike HDZ-a bit će Oleg Butković, Darko Horvat, onaj tko između Anušića i Medveda neće ući u utrku za zamjenika te vjerojatno netko s juga Hrvatske, koji je jako stranačko uporište. Butković i Horvat su od 2016. potpredsjednici, a u vrh HDZ-a uveo ih je Tomislav Karamarko. Plenković, znači, u ove četiri godine odkad je na čelu HDZ-a nije uspio okupiti neke svoje ljude, koje bi u unutarstranačke izbore mogao poslati s utemeljenom nadom da će pobijediti. S jednima Plenković vlada, a druge šalje među članstvo HDZ-a po glasove.


Nije još poznato tko će na Kovačevoj listi, osim Davora Ive Stiera, biti kandidati za četvero potpredsjednika. U stranačkim kuloarima najviše se barata imenom Domagoja Miloševića, ali doznajemo da se on na ovim izborima neće kandidirati. Negdje će se morati pronaći mjesta za Milijana Brkića, ako on nije uz Plenkovića. Prije nekoliko tjedana jedan od članova HDZ-a koji pripadaju alternativi Plenkoviću rekao nam je da se »bez Brkića još uvijek ne mogu dobiti unutarstranački izbori«. Ni Kovač ni Stier nisu Brkićevi intimusi, ali »neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj«.


Jučer se u HDZ-u moglo čuti i da Kovač nagovara Karamarka da odustane od kandidature za predsjednika stranke, kako si Plenkovićevi oponenti ne bi međusobno konkurirali, nešto slično kao Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro u odnosu na Zorana Milanovića. U tom je kontekstu navodno Karamarku ponuđeno da se kandidira za dužnost potpredsjednika HDZ-a. No, suradnici nekadašnjeg lidera stranke uvjereni su da će se Karamarko na izborima pokušati vratiti na poziciju s koje je dragovoljno otišao u lipnju 2016. Postoji, ističu naši sugovornici, već i raspored Karamarkovih skupova za simpatizere u HDZ-u u cijeloj Hrvatskoj. Objavu njegove kandidature će, navode, možda tek za koji dan odgoditi smrt oca, koji je umro u nedjelju.


Kooptirani članovi


Bit će sigurno i HDZ-ovaca koji će se htjeti kandidirati za neku od šest najviših dužnosti i izvan blokova u formiranju. Primjerice, Tomislav Tolušić, kojeg se još nigdje ne svrstava, sada je potpredsjednik stranke i neobično bi bilo da više nema ambicija biti u vodstvu HDZ-a. On je poslije Karamarkove ostavke čak razmišljao o kandidaturi za predsjednika stranke, ali se ipak priklonio Plenkoviću. Predsjedništvo HDZ-a popunit će se na Općem saboru, koji se održava 16. svibnja. Aktualno Predsjedništvo je Plenković naslijedio od Karamarka, s tim da je neke članove kooptirao.


Unatoč tome nije s njima imao naročite probleme, s obzirom da im se obraćao s pozicije premijera. Novo Predsjedništvo moglo bi biti dosta šaroliko, s dužnosnicima koji će u startu imati čvrst stav prema Plenkoviću.