Oprezno s petardama

POLICIJA UPOZORAVA Oprezno s petardama, blagdani se lako pretvore u noćnu moru

Slavica Kleva

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

– Ove godine na snagu je stupio novi Zakon o eksplozivnim tvarima kojim je propisana novčana kazna od jedne do tri tisuće kuna za zakonske zastupnike, roditelje i skrbnike djece mlađe od 14 godina koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Osim toga, za prekršaje fizičkih osoba propisane su kazne od tisuću do 15 tisuća kuna, a za prekršaje pravnih osoba od 10 do 80 tisuća kuna, podsjetio je Bukša.RIJEKA Ako nešto mogu sa zadovoljstvom reći to je svakako činjenica da tijekom proteklih novogodišnjih blagdana i provođenja operativne akcije Mir i dobro na području naše Policijske uprave nije bilo ozlijeđenih osoba zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Zabilježena su tek dva oštećenja vozila i tri zapaljenja, balkona, palme i jednog kontejnera, kazao je voditelj Službe za javni red Vlado Haramija na samom početku konferencije za novinare organizirane u policijskoj upravi povodom početka provedbe operativne akcije Mir i dobro koja se provodi na teritoriju čitave zemlje pune 24 godine.


Akcijom se osigurava povoljno stanje javnog reda i mira te opće sigurnosti u predblagdanskom i blagdanskom vremenu, ali i spriječava prodaja i nedozvoljena uporaba pirotehničkih sredstava te stradavanje ljudi i imovina. Kao i svake godine, akcija je započela jučer, a završava 8. siječnja 2018. godine.


Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe tijekom prošlogodišnjeg trajanja akcije oduzeta su tri komada oružja i 95 komada streljiva, dok su radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstva evidentirana dva prekršaja i jedno kazneno djelo, a počinitelji su punoljetne osobe. Policija će i u narednom razdoblju poduzimati preventivne i represivne aktivnosti kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira, a za učenike osnovnih škola već su započela predavanja o opasnostima koje mogu nastati uporabom pirotehničkih sredstava.

Građani se i u ovom razdoblju, ali i tijekom godine, mogu odazvati akciji »Manje oružja, manje tragedija« u sklopu koje mogu policiji dragovoljno, anonimno i bez ikakvih sankcija predati nedozvoljeno oružje, eksplozivna sredstva i druge ubojite tvari. Navedene predmete ne trebaju donositi u policijske postaje već je potrebno nazvati policiju na broj 192 ili na besplatni broj telefona 0800 8892, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici te ih preuzeti na siguran način.– Ove godine na snagu je stupio novi Zakon o eksplozivnim tvarima kojim je propisana novčana kazna od jedne do tri tisuće kuna za zakonske zastupnike, roditelje i skrbnike djece mlađe od 14 godina koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Osim toga, za prekršaje fizičkih osoba propisane su kazne od tisuću do 15 tisuća kuna, a za prekršaje pravnih osoba od 10 do 80 tisuća kuna, podsjetio je Bukša.


Kakve sve posljedice može izazvati neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima govorio je dugogodišnji iskusni voditelj Protueksplozijkog odjela Kruno Kaurić. Naglasio je kako pirotehnička sredstva treba nabavljati samo u za to ovlaštenim trgovinama te ih koristiti prema priloženim uputama.


– Vlaga je smrt za pirotehničko sredstvo, stoga je vrlo rizično kupovati od uličnih prodavača, ne znate do kad je rok trajanja, a djeca su djeca, radoznala su i žele sve probati, stoga roditelje savjetujem da budu na oprezu. Bolje da roditelj povede svoje dijete i pokaže mu kako se s petardama rukuje, pokažite mu vi osobno, bit ćete i i vi i vaše dijete sigurnije, slikovito se izrazio Kaurić. Važnost je roditelja i odraslih osoba upravo u tome da su dužni poučiti djecu pravilnom rukovanju i upoznati ih s mogućim posljedicama koje mogu nastati uporabom pirotehničkih sredstava. Posebno je istaknuo kako se ni u kojem slučaju ne smije ponovo pripaljivati pirotehničko sredstvo koje nije aktivirano.