Stanje na cestama

POČINJE PRODUŽENI VIKEND Gužve na putu prema moru, u Lučkom kolona već dulja od kilometra

P. N.

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Promet je, prema jutrošnjem izvješću HAK-a, pojačan na autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo u smjeru mora. Na ulasku na autocestu u Lučkom kolona je oko jedan kilometar, a usporeno, u koloni koja se kreće sporije, vozi se do šestog kilometra



Današnji, “službeni” početak produljenog vikenda, za kojeg će mnogi spajati današnji blagdan Tijelova s Danom antifašističke borbe, doveo je do očekivano pojačanog prometa na cestama.


Promet je, prema jutrošnjem izvješću HAK-a, pojačan na autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo u smjeru mora. Na ulasku na autocestu u Lučkom kolona je oko jedan kilometar, a usporeno, u koloni koja se kreće sporije, vozi se do šestog kilometra.


Iz HAK-a upozoravaju da su moguće smetnje i zastoji na na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju.




Ljetna zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim cestama u priobalju bit će subotom od 04:00 do 14:00 i nedjeljom od 12:00 do 23:00 sata.  Povodom blagdana Tijelova, Dana antifašističke borbe i Dana državnosti zabrane za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona bit će na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju do 25. lipnja; 20.lipnja od 14 do 23 sata, 21.lipnja od 15 do 23 sata, 22.lipnja od 04 do 23 sata, 23.lipnja od 12 do 23 sata, 24.lipnja od 15 do 23 sata i 25.lipnja od 14 do 23 sata.


Gužve se očekuju i tijekom petka, 21. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 22. lipnja u jutarnjim satima uslijed dolaska inozemnih turista. Povratak inozemnih vozača prema unutrašnjosti i zapadnoeuropskim državama očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, dok će se hrvatski državljani vraćati u utorak, 25. lipnja.


Prema unutrašnjosti u povratku s odmora, najveće gužve mogle bi biti na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3), u poslijepodnevnim satima u nedjelju i utorak. Također, čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…).


Iako od 17. lipnja do 2. rujna vrijedi zabrana za obavljanje bilo kakvih radova na autocestama i državnim cestama, zbog ranije započetih i izvođenja nužnih radova, neki će se radovi ipak odvijati. U vrijeme vršnih opterećenja, osobito tijekom vikenda, radovi na autocestama na kojima bi se mogle stvarati veće gužve, neće se odvijati. Bude li potrebno, radovi će se odvijati tijekom tjedna.


– Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne, poručuju iz HAK-a.