Bili protiv, ali...

‘Nisam imao pojma da je kvorum upitan’: Sporni zakon o Ini pomogli oporbenjaci Hasanbegović i Zekanović

Dražen Ciglenečki

Glasovao sam protiv zakona, a nisam znao da je kvorum upitan, kazao je Zlatko Hasanbegović



ZAGREB Dvojica bivših stranačkih kolega, Milijan Brkić i Zlatko Hasanbegović, sreli su se jučer u Saboru i tom se prilikom zamjenik predsjednika HDZ-a zahvalio političkom tajniku Neovisni za Hrvatsku što je ostankom u dvorani osigurao kvorum za izglasavanje izmjena Zakona o privatizaciji INA-e.


Bila je to, naravno, šala, ali činjenica je da su oporbenjaci Hasanbegović i Hrvoje Zekanović iz Hrasta, premda su glasovali protiv, omogućili prihvaćanje prijedloga Vlade koji su SDP i Most ocijenili kao konačnu predaju INA-e u mađarske ruke. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je neposredno prije glasovanja ustao i pozvao zastupnike da napuste sabornicu kako ne bi bili sudionici u pljački, jer »jednom će se gledati tko je kako glasovao i tko je prodao Hrvatsku«. Svi prisutni opozicijski zastupnici su izašli, osim Hasanbegovića i Zekanovića. Rezultat glasovanja bio je 74 za i dva protiv, što znači da bez njih dvojice ne bi bilo kvoruma. No, obojica tvrde da nisu pojma imali da se priprema pokušaj miniranja kvoruma.


– Bio je to splet okolnosti. Bernardić nije nikome iz oporbe rekao da će se ići na napuštanje sabornice. Odjednom je to objavio. Glasovao sam protiv tog zakona, a nisam znao da je kvorum upitan – kazao nam je Hasanbegović.




U trenutku glasovanja, u dvorani nije bio nitko od bivših SDP-ovaca koji su prošle godine prešli u klubove Milana Bandića i HNS-a. Ni Milanka Opačić ni Zdravko Ronko ni Ana Komparić Devčić ni Mario Habek. Kako iz osnovne parlamentarne većine na glasovanje nisu došli Darinko Kosor i Milorad Pupovac, kvorum je visio o niti. Možda je netko od navedenih bio u zgradi Sabora, pa bi ih HDZ dovukao u dvoranu da je to bilo nužno. Ali, budući da su se u glasovanje uključili Hasanbegović i Zekanović, sve je prošlo bezbolno. Niti jedan od te dvojice nije rekao da im nije bilo ugodno slijediti predsjednika SDP-a. Međutim, tri mjeseca prije europskih izbora, vjerojatno je i to dio razloga zašto su Hasanbegović i Zekanović, pripadnici desnih političkih opcija, ostali u sabornici dok su je SDP-ovci napuštali.