Ustaštvo jučer, danas, sutra

Nezapamćena sramota: HOS-ovci u Jasenovcu postavili spomen ploču sa ustaškim pozdravom Za dom spremni

L. T.

foto: opcina-jasenovac.hr

foto: opcina-jasenovac.hr

Pozdrav Za dom spremni, podsjetimo, ekstremna desnica već niz godina pokušava rehabilitirati, što im prilično dobro ide. Na međunarodnoj sceni, međutim, to ne prolazi kao u Hrvatskoj, pa je zbog uzvikivanja istog pozdrava hrvatski nogometaš Josip Šimunić kažnjen zabranom nastupanja, zbog čega je propustio Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu. Također, ovaj pozdrav uzvikivan je prilikom jedne utakmice Hrvatske sa Izraelom, što je izazvalo burne reakcije.Udruga dragovoljaca HOS-a postavila je u Jasenovcu spomen ploču svojim pripadnicima poginulim u Domovinskom ratu, na kojoj uz imena poginulih HOS-ovaca – u okviru HOS-ovog grba – stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”.


Pod tim pozdravom vojnici zločinačke Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu su u II. Svjetskom ratu, u obližnjem konc-logoru ubili na desetke tisuća nevinih ljudi, među kojima najviše Srba. Vijest šokantnu i sramotnu za Hrvatsku objavio je tjednik Novosti.


Pri postavljanju spomen-ploče u centru mjesta, u organizaciji Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, vijence su položili i HDZ-ova načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković te HSP-ov gradonačelnik Popovače Josip Mišković, a prisutan je, izmeđšu ostalih, bio i splitski HOS-ovac Marko Skejo, u javnosti poznat kao zagovornik ustaštva.
Spomen ploču blagoslovio je lokalni župnik Pejo Oršolić.Pozdrav Za dom spremni, podsjetimo, ekstremna desnica već niz godina pokušava rehabilitirati, što im prilično dobro ide. Na međunarodnoj sceni, međutim, to ne prolazi kao u Hrvatskoj, pa je zbog uzvikivanja istog pozdrava hrvatski nogometaš Josip Šimunić kažnjen zabranom nastupanja, zbog čega je propustio Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu. Također, ovaj pozdrav uzvikivan je prilikom jedne utakmice Hrvatske sa Izraelom, što je izazvalo burne reakcije.


Također, valja reći da je u Domovinskom ratu HOS važio kao paravojna formacija, protiv koje je govorio i sam Franjo Tuđman, prvi predsjednik Hrvatske.


– Ne zanemarujem HOS. Meni je jasno da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na smeđekošuljaškim i crnokošuljaškim tradicijama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske, to je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak, govorio je Tuđman.


Franji Tuđamnu, valja naglasiti, ekstremni svjetonazor također nije bio stran. Unatoč tome, Tuđman je znao kakvu štetu i sramotu Hrvatskoj nanosi isticanje pozdrava i simbola Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske.