Problemi za proračun

Nakon većih plaća u zdravstvu, Vladi prijeti domino efekt: Otkrivamo što se nudilo prosvjetarima

Jagoda Marić

Davor Kibel/PIXSELL

Davor Kibel/PIXSELL

Ako je zdravstvo dobilo povećanje plaće od sedam posto, pa teško je očekivati da prosvjetari zaborave svoje zahtjeve koji su i nešto manji i pristati bez ikakve borbe na bilo kakvu ponudu iz Vlade, kaže jedan član Vlade



ZAGREB – Štrajk u osnovnim i srednjim školama, kojim prijete sindikati, posljedica je činjenice da je Vlada bila spremna učiteljima, nastavnicima i profesorima dati tek manji dio povećanja plaća koji su tražili, uz obećanje da će se o dodatnom povećanju razgovarati.


Ni Vlada ni sindikalni čelnici nisu spremni otkrivati detalje pregovora i Vladine ponude, ali doznajemo da su Banski dvori htjeli zatvoriti priču sa sindikatima nudeći povećanje plaće, odnosno koeficijenata od dva posto. S druge strane sindikalci su u razgovore ušli nespremni odstupiti od svog zahtjeva da im koeficijenti u ovoj godini rastu za četiri posto, a od 1. siječnja sljedeće godine za dodatnih dva posto. Njihov je zahtjev podržala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je javno poručila i da je nezadovoljna Vladinom ponudom.


U Vladi su, kako nam je potvrdilo više izvora, prosvjetarima nudili povećanje od dva posto odmah, odnosno od ove godine te mogućnost da se o povećanju za sljedeću godinu razgovara, ali bez jasnog dogovora u kojim bi se okvirima kretala eventualna povećanja plaća u 2020. godini.




Naši izvori tvrde da su sindikati bili spremni i na to da im plaće rastu po principu dva plus dva plus dva posto, odnosno u tri navrata, ali da se Vlada ni na to nije htjela obvezati.


Ministrica nezadovoljna


Da Vlada za sljedeću godinu nije nudila ništa konkretno osim razgovora, potvrđuje i jučerašnja izjava premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da sindikati znaju Vladinu ponudu koja se odnosi na ovaj dio godine, dok će se razgovori za buduće vrijeme ostaviti za kasnije. Na pitanje može li riskirati prosvjed u osnovnim i srednjim školama uoči predsjedničkih izbora, Plenković je odgovorio da te dvije stvari nisu povezane i da su u resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja napravili dobra postignuća.


Kad je u pitanju objava ministrice Divjak na Facebooku da nije zadovoljna razvojem situacije, premijer je rekao da je bitna jedinstvena politika Vlade, iz čega bi se moglo zaključiti da je ministrica odstupila od te jedinstvene politike.


Kad god se razgovara o povećanju plaća u bilo kojem resoru oči su uvijek uprte u ministra financija, kao da samo o njegovoj volji, a ne o Vladinoj politici, ovisi hoće li tog povećanja biti ili ne. Tako je i s aktualnim ministrom Zdravkom Marićem, koji je i oko sindikalnih zahtjeva u školstvu bio uobičajeno suzdržan u procjenama što će se dogoditi.


Marić je kazao da je za razgovore sa sindikatima spreman i da će od njega uvijek imati »jasnu i tranparentnu riječ«, ali dodao je da se mora razgovarati i sa sindikatima državne uprave, ali i ostalih javnih službi.


Pandorina kutija


– Nisu tu samo učitelji i zdravstveni djelatnici. Tu su i drugi koji također žele čuti što im imamo za poručiti – rekao je Marić i time zapravo otkrio da je Vlada svjesna domino efekta kojeg je sama pokrenula dogovorom sa sindikatima u zdravstvu.


Priznaje to u neslužbenom razgovoru i jedan naš sugovornik iz Vlade koji kaže da je bilo teško očekivati da školski sindikati odstupe od svojih zahtjeva nakon što je Vlada prihvatila zahtjeve koji su dolazili iz zdravstva.


– Drago mi je da su ljudi u zdravstvu dobili veće plaće, ali time je iz iz pozicije proračunske konsolidacije otvorena Pandorina kutija. Ako je zdravstvo dobilo povećanje plaće od sedam posto, pa teško je očekivati da prosvjetari zaborave svoje zahtjeve koji su i nešto manji i pristati bez ikakve borbe na bilo kakvu ponudu iz Vlade. Ne znam što su im kolege na razgovorima nudili, ali bilo je jasno da i oni sada žele maksimum, a nakon njih doći će i drugi, pa i policajac i zatvorski čuvar trebaju imati veću plaću – ističe jedan član Vlade.


Iako premijer odbija povezivati sindikalne zahtjeve s predsjedničkim izborima, ali i parlamentarnim koji će se održati sljedeće godine, naš sugovornik kaže da je potpuno razumljivo da sindikati koriste i taj pritisak kako bi ostvarili nešto za svoje članstvo. Resorni ministri zasad su se uglavnom priklanjali tim zahtjevima i time su zacrtali i pravila ponašanja za ostale kolege.


Uz to ministrica Divjak, očekivano, ima potporu i svog stranačkog kolege potpredsjednika Vlade Predraga Štromara koji je i jučer poručio da učitelji zaslužuju veće plaće, što je dio obrazovne reforme. Na pitanje je li ipak riječ o pritisku HNS-a na HDZ, Štromar nije izravno odgovorio nego je kazao da HNS razgovara sa svojim partnerima u Vladi.