Rat oko seksizma u Saboru

Marasović (HDZ) smatra da za žene nije rudarski posao politike, a SDP ih mijenja sa čela odbora

Zlatko Crnčec

Tako je Jovanović postao predsjednik Odbora za zdravstvo, smijenjena je Romana Jerković, a umjesto Zgrebec predsjednik Odbora za regionalni razvoj postao je Ostojić. Na to su pak reagirale predsjednice dviju stranaka, ORAH-a Mirela Holy i Hrvatskih laburista Nansi Tireli

ZAGREB Zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović rekao je danas u Saboru da je u politici malo žena zbog toga jer je politika »težak, rudarski posao«, te da »žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj«.– Nisam rekao da žene ne trebaju biti u politici već sam pokušao dati teoretsko objašnjenje zašto ih nema. Žene su bolji i kvalitetniji suradnici. Kao ravnatelj bolnice, od četiri suradnika tri su bile žene jer su preciznije, pouzdanije, rekao je Marasović, tijekom rasprave o Izvješću pravobraniteljice za razvnopravnosti spolova za 2013., pokušavajući se obraniti od napada zastupnica iz više stranaka koje su smatrale da je njegova izjava o rudarskom poslu seksistička. Među onima koji su ga kritizirale bila je i predsjedavajuća Dragica Zgrabec (SDP) koja je pitala Marasovića zašto žene u njegovoj bolnici ne mogu biti ravnateljice nego samo suradnice.Međutim, samo sat vremena kasnije, prilikom glasovanja, Zgrebec je smijenjena s pozicije predsjednice Odbora za regionalni razvoj i na njeno mjesto imenovan – muškarac. Naime, SDP je u Saboru želio napraviti mjesta za dvojicu nedavno smijenjenih ministara – obrazovanja Željka Jovanovića i zdravstva Rajka Ostojića pa su ih imeiovali za predsjednike dvaju odbora. Tako je Jovanović postao predsjednik Odbora za zdravstvo, smijenjena je Romana Jerković, a umjesto Zgrebec predsjednik Odbora za regionalni razvoj postao je Ostojić. Na to su pak reagirale predsjednice dviju stranaka, ORAH-a Mirela Holy i Hrvatskih laburista Nansi Tireli.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je danas kako je diskriminacija temeljem spola na trećem mjestu – građani su najviše diskriminirani temeljm dobi, potom nacionalne pripadnosti te temeljem spola.


 Nije sklona ideji da se smanji broj pravobranitelja, zadrže pučki i pravobraniteljica za djecu, a ukinu za ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom.


 Takvu ideju danas je, u raspravi o radu pravobraniteljice za 2013., iznio Duje Marasović (HDZ) pravdajući to preskupom administracijom.
 Pučki pravobranitelj, kao jedinstvena institucija, u 15 godina rada i davanja izvješća Saboru, posvećivao je ravnopravnosti muškaraca i žena i pitanjima djece jedva tri do pet stranica, kazala je Ljubičić.


 Zanimljivim je ocijenila što nitko ne postavlja pitanje o brojnim agencijama koje niču na godišnjoj razini i o njihovoj financijskoj opravdanosti.


 Ovdje se radi o zagovaranju ideje ukidanja nadzornog mehanizma u području ravnopravnosti spolova i pitam se kako ćemo se boriti protiv diskriminacije, birokracije, korupcije, ako te mehanizme ukinemo, a žrtve prepustim vođenju isključivo sudskih postupaka, upitala je Ljubičić. – Doista ne rezumijem zbog čega se kolegice razrješuju s funkcija obzirom da su ih kvalitetno obnašale. Ova je situacija tim gora obzirom da se radi o kolegicama. Svjesni smo činjenice da su žene u Saboru podzastupljeni spol, danas ima svega 25 posto. Da žene u hrvatskoj politici ne obnašaju veliki broj odgovornih funkcija. I zato smatram da je ovaj prijedlog sramotan i molim kolegice i kolege da glasuju protiv ovakve odluke, rekla je Holy. Tireli je pak ukazala na činjenicu da je samo sat vremena prije glasovanja Sabor raspravljao o izvješću o ravnopravnosti spolova u kojem su se svi složili da su žene podzastupljene na političkim funkcijama.– Koji su to kriteriji po kojima sad smjenjujemo predsjednice odbora uime muških kolega? Samo zato što su se muški kolege vratili u saborske klupe nije dobro mijenjati predsjednice odbora, rekla je Tireli. Na kraju je prijedlog o smjeni prošao, ali je 18 zastupnika i zastupnica glasalo protiv, a troje ih je bilo suzdržano. U SDP-u su bili vrlo ljuti zbog ovakvog razvoja događaja. Poslije sjednice jedan član vodstva SDP-a nagslasio je da je Zgrebec i dalje potpredsjednica Sabora što je definitivno viša funkcija nego predsjednica Odbora za regionalni razvoj, te da je Ostojić potpredsjednik SDP-a i stoje je prirodno da predsjeda nekim odborom. – Dugogodišnja je saborska praksa da stranke imaju pravo imenovati zastupnike ili zastupnice na one pozicije koje im po kvoti pripadaju. Sljedeći puta kada će laburisti predlagati nekoga mi iz SDP-a bi mogli biti suzdržani pa neka si to sami onda izglasaju, kažu u SDP-u.