Povjerenstvo za Agrokor

Manolić: Obiteljima Todorić, Kutle i Gucić krediti iz deviznih rezervi HNB-a, PBZ kao bankomat HDZ-a

P. N.

Nisam dobio nikakvu predstavku ili tužbu na pitanje Agrokora, rekao je Josip ManolićManolić je na kraju naglasio da povjerenstvo za Agrokor mora nastaviti s radom bez obzira na istragu DORH-a.


– Nitko ne može biti iznad Sabora, to je nemoguće pa tako ni državni odvjetni, rekao je Manolić.


NOVO 12:22 Tko je odgovaran za ovaku pretvorbu i privatizaciju?, pitao je Nikola Grmoja. 
“Nemam generalni odgovor za sada, ali mogu reći da jednim ozbiljnim preispitivanjem prošlog vremena se može doći do optimalnog odgovora”


Ali rekli ste da odgovornima smatrate Franju Gregorića i Nikicu Valentića?


Ne bih rekao da su oni generalno odgovorni, ali oni su odgovorni za jedan dio dok su bili na vlasti. Proces dolaska na vlast vlade demokratskog jedinstva je bio poligon za muljanja, rekao je Manolić.


NOVO 12:15 Manolić je odgovarao i na dodatna pitanja Gordana Marasa.


“Josipa Petrovića poznajem. Petrović se pokazao tko je i što je zahvaljujući našim organima on još funkcionira. Ja Petrovića ne bih povezivao s HDZ-om iako je bio dosta plasiran u pozicije otkuda je mogao da se bavi različitim nedozovljenim poslovima”, rekao je Manolić Marasu.


Inače, Maras je dugo pokušavao od Manolića izvući tvrdnju da je HDZ pomogao Todoriću i ostalima u procesu pretvrobe i privatizacije. Međutim, Manolić je uglavnom odgovarao da se ne može tako tvrditi.


– Gledajte, vi ste iz SDP-a i da idete u neki veliki državni projekt sigurno bi nekome iz SDP-a povjerili da ga vodi – rekao je Manolić.


NOVO 11:52 Je li točno da UDBA i dalje kontrolira stvari kao i da je imala ulogu u pretvorbi?, pitao je Lovrinović.


Nikada ni jedna obavještajna služba ne može toliko kontrolirati društvo. Dometi UDBA-e bili su ograničeni, nisu se mogli puno petljati u gospodarstvu iako ako su nešto htjeli mogli su malo učestvovati. U raspreljtavanju ove situacije morat će te se spustiti na nižu razinu od predsjednika Vlada. Sve to imate napisano u materijalima.


Priča o 200 obitelji nije nikada zaživjela, rekao je Manolić na pitanje Ivana Lovrinovića.


Tko je stao iza tog projekta, ako nisu svi bili za?


Oni koji su imali koristi od toga


NOVO 11:35 Na pitanje Nikole Grmoje je li Ante Todorić imao povlašteni status jer je financirao Manolić je odgovorio:


“Objektivno gledajući Ante Todorić nije bio čovjek koji bi mogao financirati HDZ. On se bavio cvijećem”, rekao je Manolić Grmoji.


Rekao je i da očekuje da će Nikica Valentić sam objasniti svoju ulogu u privatizaciji i pretvorbi kao i da misli da je Frnajo Gregurić imao veliku ulogu u procesu pretvorbe i privatizacije.


Manolić je potvrdio da mu je poznato da su obitelji Todorić, Kutle i Gucić bile korisnici kredita iz deviznih rezervi HNB-a.


Također, potvrdio je svoju ocjenu da je PBZ u jednom trenutku bio “bankomat HDZ-a za izbore”.


NOVO 11:23 Josip Borić pitao je je li fraza o 200 obitelji bila samo fraza ili politika državnog vrha.


Manolić odgovora da nikada nije koristio tu frazu te da tako nešto nije bilo realno niti moguće. 


“Također, treba razdvojiti Antu Todorića od ostalih. Ante je bio biznismen, čovjek za razvoj, koji se libio makinacija koje su se nametale u određenim situacijama.


Sjećam se njegove tužbe, njega se teretilo za gospodarski kriminalitet, ali osobno znam da je njemu bilo “napakovano”.


Kad su njega stavili u zatvor Ivan Milas je pobjegao u Njemačku. Kasnije je postao ministar”.


————————————————————————————————–


Danas se održava novo saslušanje pred saborskim povjerenstvom za Agrokor. 


Svjedoči Josip Manolić.


Brkić je Manolića na početku pitao je li mu bilo poznato da je Mesić predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede te je li s tim bio suglasan.


”Nije Mesić predlagao Todorića nego ja jer sam prvu vladu ja predlagao, znači Mesićevu vladu. Ja sam ga predlagao za minstra poljoprivrede Hrvatske. Poznavao sam ga iz ranijeg kontakta…”, odgovario mu je Manolić.


– Nisam dobio nikakvu predstavku ili tužbu na pitanje Agrokora, rekao je Josip Manolić dalje.


Josip Manolić je odgovarajući na pitanje je li kao predsjednik nadzornog odbora Ilirija banke bio upoznat s kreditom te banke prema Agrokoru rekao da nije imao ta saznanja.


Manolić slabije čuje, pa se pitanja često moraju ponavljati. No, jedno pitanje nije nikako mogao čuti pa je zamolio jednog od članova povjerenstva da sjedne kraj njega.


»Aparat kojeg sam dobio od našeg zdravstva ne vrijedi baš…«, rekao je Manolić.