Rat protiv zdravstvenog odgoja iz medija u škole

Majka prijavljena policiji zbog fizičkih prijetnji nastavnici

Ljerka Bratonja Martinović

Prijetnje su uslijedile nakon što je Dijana Grbaš Jakšić  na satu razrednog odjela od učenika tražila da anonimno napišu pitanja o spolnosti, pubertetu i seksualnosti



ZAGREB Dok Crkva i ministarstvo obrazovanja uporno nastavljaju polemiku o zdravstvenom odgoju, rat oko kontroverznog programa prenio se i u škole: zbog prijetnje fizičkim nasiljem nastavnici Osnovne škole Sesvetski Kraljevec, koja je s djecom pripremala sat zdravstvenog odgoja s temom komunikacije o spolnosti, uprava škole bila je prisiljena agresivnu majku prijaviti policiji.  


Kako je posvjedočila pismom objavljenim na nastavničkom portalu »nastavnici.org« Dijana Grbaš Jakšić, profesorica hrvatskog jezika u toj školi, na satu razrednog odjela od učenika je tražila da anonimno napišu pitanja vezana uz spolnost, pubertet i seksualnost da bi se što bolje pripremila za temu Komunikacija o spolnosti, predviđenu u okviru zdravstvenoga odgoja u sedmom razredu. Dan kasnije defektologinja škole primila je anonimni poziv majke jednog od sedmaša iz tog odjeljenja, koja je zaprijetila fizičkim nasiljem ako Grbaš Jakšić na svojim satovima bude ponovno spominjala tu temu. 


Užasnuta profesorica


– Rekla je kolegici defektologinji da će okupiti deset majki, pričekati me nakon nastave i fizički me napasti – navodi Grbaš Jakšić. Defektologinja je majku uputila da svoje nezadovoljstvo prijavi ravnatelju škole i resornom ministarstvu, ali je ova nastavila verbalni napad. Dan kasnije agresivna je majka nazvala opet, ovoga puta pedagoginju škole.




»Optužila me da sam učenike u prvom polugodištu vodila na neprimjerenu predstavu punu seksa te da su djeca tom predstavom zgrožena. Radi se o predstavi kazališta Žar ptica »Sasvim sam popubertetio«, na koju su svi razrednici sedmih razreda vodili svoje učenike i djeca su bila oduševljena. Što tek mogu očekivati sljedeće školske godine kad će moji učenici istoimenu knjigu Sanje Pilić čitati za lektiru?!«, pita se užasnuta profesorica.



Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ni na koji se način ne smatra odgovornim za spomenuti incident, odgovaraju iz MZOS-a.  Prilikom donošenja nastavnih programa nikada nije bila praksa da se o njima komunicira s roditeljima pa nije bilo razloga da se na isti način ne donese Kurikulum zdravstvenog odgoja. Smatramo da će upravo zdravstveni odgoj spriječiti ovakve i slične incidente jer je jedan od modula prevencija nasilja. Djeca koja danas slušaju zdravstveni odgoj bit će sutra puno bolji i odgovorniji roditelji svojoj djeci – odgovor je MZOS-a. 



– Još nisam ni počela obrađivati temu Komunikacija o spolnosti, već sam je samo najavila, a roditelji su reagirali na ovakav način. U školi radim već jedanaest godina, sa svakom generacijom kojoj sam razrednik razgovaram o spomenutim »spornim« temama, ali do sada nikada nisam imala ni jedno neugodno iskustvo – ističe Grbaš Jakšić, te zaključuje kako su sve zakuhale Vlada i Crkva.


Crkveni poziv na bunt


Kako ističe u svom pismu, kurikulum zdravstvenog odgoja nedovoljno je pripremljen, nabacan, nejasan i na brzinu uveden. U njegovu je nastanku trebalo biti više dijaloga s javnošću, roditeljima, a posebno sa strukom koja ga mora provoditi. Naputci koje im posljednjih dana šalje ministarstvo šalje, nejasni su i dvosmisleni i više im odmažu, nego pomažu u radu, veli ova nastavnica.


– Obraćam se i Crkvi koja otvoreno poziva vjernike na otpor i bunt, a neki od njih onda kreću u svoj križarski pohod i nekršćanski napadaju one koji samo pokušavaju raditi svoj posao. Osobno sam i sama vjernik te čvrsto vjerujem da je Stvoritelj inteligentan entitet kojega, bez obzira na to gdje obitava, iskreno vrijeđa ovakvo ponašanje Njegova stada – zaključuje profesorica Grbaš Jakšić.


Ministarstvo obrazovanja ne smatra da snosi dio krivice za pokušaj obračuna, koji obzirom na tenzije oko zdravstvenog odgoja vjerojatno neće biti jedini u hrvatskim školama. U zagrebačkoj policiji kažu kako je u pogledu prijave prijetnji nastavnici OŠ Sesvetski Kraljevec »postupanje u tijeku«, te da se obavljaju obavijesni razgovori s djelatnicama škole i roditeljima umiješanima u sukob oko zdravstenog odgoja.