Mutni poslovi

MINISTARSTVO BEZ KOMENTARA Lažni njegovatelji branitelja varaju državu za naknadu od 3.800 kuna

Bojana Mrvoš Pavić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Prema podacima Ministarstva, o 355 stopostotnih ratnih vojnih invalida brinu se članovi njihovih obitelji, a preostalih 80 su neke druge osobe, koje su branitelji odnosno njihove obitelji odabrale same. Bilo da se radi o članu obitelji ili drugoj odabranoj osobi koja je bila nezaposlena, umirovljenik ili slično, ona mora proći petodnevni tečaj za njegu i skrb o branitelju, nesposobnom za svakodnevni život



ZAGREB – Trenutačno u Hrvatskoj ima 435 branitelja Domovinskog rata – stopostotnih invalida koji, podatak je Ministarstva branitelja, ostvaruju pravo na usluge osobe za pružanje njege i pomoći, kojima država plaća naknadu u iznosu od nešto više od 3.800 kuna. To su osobe koje braniteljima pomažu u svakodnevnom životu, i osim naknade, država im plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, naknadu plaće za vrijeme vlastitog bolovanja, prava za vrijeme nezaposlenosti i doplatak za djecu. Da bi postali njegovatelji branitelja, moraju proći tečaj u trajanju od najviše pet dana te boraviti s braniteljima svakoga dana, osim za trajanja terapije branitelja u nekoj drugoj ustanovi.


Kako se, međutim, može neslužbeno čuti, ima slučajeva u kojima obitelj, uz suglasnost branitelja, odabere osobu za njegu i skrb kojoj odgovara da od države dobije plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali posao ne obavlja, već u dogovoru s braniteljem odnosno njegovom obitelji njima prepušta naknadu. U tom se slučaju zaposlena supruga ili neki drugi član obitelji ne odriče svojih primanja na poslu kako bi ostala kod kuće, branitelj za radnog vremena ostaje sam, a ostaje mu, odnosno njegovoj obitelji, naknada njegovatelja/ice.


Prema podacima Ministarstva, o 355 stopostotnih ratnih vojnih invalida brinu se članovi njihovih obitelji, a preostalih 80 su neke druge osobe, koje su branitelji odnosno njihove obitelji odabrale same. Bilo da se radi o članu obitelji ili drugoj odabranoj osobi koja je bila nezaposlena, umirovljenik ili slično, ona mora proći petodnevni tečaj za njegu i skrb o branitelju, nesposobnom za svakodnevni život.




Na pitanje – je li dosad bilo slučajeva za koje se neslužbeno može čuti, da je neka osoba samo prijavljena kao njegovatelj da bi stekla naknadu te ostala prava, ali posao ne obavlja, iz Ministarstva branitelja našem listu nije odgovoreno.


»U skladu s mogućnostima, stručni suradnici Centara za psihosocijalnu pomoć stradanicima Domovinskog rata organiziraju mobilne obilaske HRVI-ja stopostotnih invalida u svrhu praćenja njihovih sprecifičnih zdravstvenih i socio-ekonomskih potreba, a Ministarstvu branitelja dostavljaju izvješća o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju i zadovoljstvu kvalitetom rada njegovatelja. Od 2013. godine suradnici su posjetili 238 HRVI«, stoji u odgovoru Ministarstva branitelja. Stručni suradnici, dakle, braniteljima postavljaju pitanje jesu li zadovoljni kvalitetom rada njegovatelja, no što ako njegovatelj na svom radnom mjestu nije zatečen i je li bilo takvih slučajeva, u odgovoru Ministarstva nema. Nema niti odgovora na pitanje što je garancija da branitelji, kojima je nužna pomoć u kući, ipak većinu radnog vremena nisu sami kod kuće, iako imaju prijavljenu osobu za ispomoć. U Ministarstvu kažu samo kako se njegovatelja odabire uz suglasnost branitelja, a odabir osobe koja nije član obitelj lošija je opcija budući da je ta osoba branitelju na raspolaganju samo osam radnih sati dnevno, dok su potrebe branitelja 24-satne. Je li uopće, i u koliko slučajeva ustanovljeno da branitelji osam sati borave sami, a država za njihovu njegu i skrb isplaćuje naknadu, Ministarstvo ne odgovara.