Zadovoljstvo ministra

Lorencin: Rezultati u turizmu bolji po svim parametrima

Hina

Kumulativni podaci za prvih devet mjeseci ove godine govore o porastu od 5,2 posto u dolascima i 3,9 posto u turističkm noćenjima na Jadranu i u Gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine



ROVINJ – Ministar turizma Darko Lorencin predstavljajući u Rovinju podatke turističkih zajednica o ostvarenom turističkom prometu za prvih devet mjeseci ove godine, izrazio je zadovoljstvo brojem i rezultatima po svim turističkim parametrima – dolascima, noćenjima, financijskim parametrima te zapošljavanjem u turizmu.


Kumulativni podaci za prvih devet mjeseci ove godine govore o porastu od 5,2 posto u dolascima i 3,9 posto u turističkm noćenjima na Jadranu i u Gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Naime, od siječnja do kraja rujna u Hrvatskoj je boravilo 11.589.272 turista koji su ostvarili 69.343.607 noćenja, istaknuo je na konferenciji za novinstvo ministar Lorencin.




»Izuzetno sam zadovoljan svim dosadašnjim pokazateljima turističke sezone. Bilježimo pozitivan trend u prvih devet mjeseci, kao i u samom rujnu, što je dobra poruka investitorima«, kazao je.


U tom razdoblju strani turisti ostvarili su porast od 5,8 posto u dolascima i 4,5 posto u noćenjima, s time da je porast turističkog prometa, odnosno noćenja od siječnja do rujna ostvaren na emitivnim tržištima Austrije (3 posto), Češke (3 posto), Njemačke (3,6 posto), Francuske (5 posto), Mađarske (8 posto), Poljske (20 posto), Velike Britanije (26 posto), Irske (30 posto) i Švedske (30 posto).


Govoreći o raspodjeli po županijama ministar Lorencin naglasio je kako je primjetan trend rasta između sedam i osam posto kod dalmatinskih županija gdje, kako ističe, postoji »još puno više prostora za napredak i razvitak s obzirom na iskoristivost kapaciteta«.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih devet mjeseci ostvareno je 2.055.111 dolazaka, što je 9,7 posto više, te 12.311.074 noćenja, što je 7,8 posto više nego lani.


U Zadarskoj županiji ostvareno je 1.303.360 dolazaka, što je 6,9 posto više i 9.385.171 noćenja što je 4,45 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.


U Istri je ostvareno 3.049.293 dolazaka, što je porast od 0,7 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, s time što Istarska županija bilježi 21.473.063 noćenja, što predstavlja rast u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine od 0,1 posto.


Na Kvarneru je ostvaren porast od 1,5 posto u dolascima, što je ukupno 2.128.855 dolazaka i porast od 2,3 posto u noćenjima, što je ukupno 12.162.479 noćenja.


Analizirajući samo mjesec rujan na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvareno je 1.445.497 turističkih dolazaka, što je porast od 0,44 posto, kao i 8.612.570 noćenja što je porast od 5,64 posto u odnosu na rujan prošle godine.


»Ostvareni rezultati ukazuju na činjenicu kako mjesec rujan sve više čini glavni dio turističke sezone te veseli činjenica da turisti koji u Hrvatsku dođu, ostaju dulje nego do sada«, naglasio je ministar Lorencin.


Ocijenio je kako su također bitni dolasci s najvećih emitivnih tržišta, koja su i u ovim razdobljima povećani za tri do četiri posto.


Naglašava kako se Hrvatska se može pohvaliti i činjenicom da je postala iznimno važna destinacija i na međunarodnim itinererima svjetskih turoperatora.


Stoga, kaže ministar turizma Lorencin, »moramo kreirati dodatne proizvode kako bismo stvorili nove motive dolazaka i za turiste iz tih zemalja«.


Financijski gledajući Hrvatska je ove godine do sada od turizma zaradila između šest i sedam milijardi eura, naglasio je.


Odgovarajući na pitanje novinara kako će na turizam utjecati povećanje, odnosno korekcija PDV-a, ministar Lorencin je ocijenio da u suštini neće poremetiti planove jer je i prošle godine hrvatski turizam funkcionirao s većom stopom PDV-a na potrošnju hrane i pića.


»Jasno je da što je manji porez to je i konkurentnost veća, no ovo još uvijek spada u korekciju poreza te smatram kako neće imati veće reperkusije, niti na tržištu niti po pitanju investitora«, zaključio je Lorencin. Dodao je kako je riječ o prijedlogu mjera konsolidacije proračuna.