Split dobio novog čelnika

Krstulović Opara preuzeo gradonačelničku funkciju: “Keruma nemam što moliti, nadam se da su 34 vijećnika svjesna odgovornosti”

Mario Matana

Foto Mario Matana

Foto Mario Matana

Odmah će proučiti detaljno izvješće, najavio je, te odmah i naglasio koji su mu prioriteti u funkcioniranju gradske vlasti – prvenstveno proračun za ovu godinu, rješavanje problema u prometu pa financije Javnog gradskog prijevoznika Prometa, sanacija odlagališta otpada na Karepovcu

SPLIT I službeno je Andro Krstulović Opara (HDZ) preuzeo gradonačelničku funkciju od Vladine povjerenice Branke Ramljak, u Banovini su ga zaposlenici (tradicionalno se tako dočekuje novi šef) splitske gradske uprave pozdravili aplauzom s hodnika/balkona.Mora se reći, ostavio je dobar dojam (zapravo je bolji dojam ostavila Ramljak, koja je bez greške vodila grad u ovih nekoliko mjeseci “prinudne” uprave, gotovo je šteta što se ona nije kandidirala za mjesto gradonačelnice…) te najavio svoje prve poteze.

Odmah će proučiti detaljno izvješće, najavio je, te odmah i naglasio koji su mu prioriteti u funkcioniranju gradske vlasti – prvenstveno proračun za ovu godinu, rješavanje problema u prometu pa financije Javnog gradskog prijevoznika Prometa, sanacija odlagališta otpada na Karepovcu.


“Ultra Europe” ove godine na Poljudu


Uvjeren je Opara da će se Ultra Europe ove godine održati – na Poljudu i bez ikakvih organizacijskih problema. Još uvijek naime traju pregovori organizatora i kluba s Poljuda.


Nakon godinu i pol dana pauze ponovno se organizacije prihvatio Joe Bašić, koji je Ultru i doveo u Split, no zapelo je u pregovorima s upravom Hajduka: pitanje obeštećenja “bilih” je kamen spoticanja, organizatori nude “kikiriki” od 800 tisuća kuna, dok je stvarni trošak seljenja utakmica te propuštene zarade (Ultra pada na tjedan održavanja prvog kola HNL te prve utakmice drugog pretkola EL) puno veći, veći od četiri milijuna kuna.Krstulović Opara nije se libio odgovarati na pitanja, tako je poručio da neće biti na ovogodišnjoj “Paradi ponosa”, ali da će kao gradonačelnik poslati svog izaslanika.

Ukratko, primopredaja vlasti nije bila ni blizu “spektaklu” kakav bi se sigurno odigravao da je izbore dobio Željko Kerum.


“Nemam što moliti Keruma”




Nije se pak dalo izbjeći niti to pitanje – Opara je ponovio da Keruma nema što moliti niti pitati te da se nada da su 34 vijećnika u GV-u (ukupno ih je 35, ne računa novi gradonačelnik na Kerumovu suradnju) svjesna odgovornosti prema građanima Splita.


Što se tiče formiranja većine u GV-u, simptomatično je Krstulović naveo “čelnike MOST-a, stranke Pametno i ostalih kojima je Split na srcu”, izbjegavši spomenuti Kerumovu Hrvatsku građansku stranku koja je osvojila osam vijećničkih mandata.

Jugoviću poručio neka se javi Kerumu


Iako se suzdržavao, još jedan detalj govori koliko mu je Kerum mrzak – na izlasku iz Banovine zatekli smo Gorana Jugovića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika, kojem je Opara nekoliko sati ranije, oko rješavanja kotarskog problema, poručio “da se javi Kerumu”.


Tako barem kaže Jugović, a jasno je i odakle takva Oparina poruka – nositelj nezavisne liste Dišpet Jugović je posjetio Kerumov stožer u večeri prvog kruga izbora…


Dovodi osam ljudi


Konstituirajuća sjednica će biti brzo, u roku od 15-ak dana, drži Andro Krstulović Opara, a neobično je zazvučala njegova najava “dokidanja klijentelizma, lomljena kičme korupciji, transparentno upravljanje gradom”, kao i ono što je uslijedilo.


Zatekao je 463 zaposlena u Banovini, sa sobom će dovesti osam (8) svojih ljudi od povjerenja koji će s njim i napustiti gradsku upravu.Stekao se tako dojam kako Opara nema namjeru “uhljebljivati” poznate i nepoznate i množiti administraciju, no to tek treba vidjeti na djelu.