Obilna oborina

Kao da su u Rijeci: Jaka kiša potopila Split, vatrogasci primili 120 poziva zbog poplava i bujica

Hina

Ilustracija Foto D. Škomrlj

Ilustracija Foto D. Škomrlj



 Javna vatrogasna postrojba (JVP) Splita u nedjelju je primila više od 120 poziva građana zbog poplave objekata i bujice na gradskim prometnicama, koje je izazvala jaka kiša, zbog čega je bilo više intervencija vatrogasaca.


Kiša je u Splitu i njegovoj široj okolici počela padati još u subotu navečer te nastavila i u nedjelju prijepodne. U Splitu je palo oko 70 litara kiše po četvornom metru, te je neko vrijeme bilo potopljeno nekoliko glavnih gradskih prometnica, pa su vozila gotovo ‘plovila’. Više centimetara vode na prometnicama zabilježeno je u gradskim kotarevima Mertojak, Sućidar, Spinut, Ulica Domovinskog rata, Sedam Kaštela, Plokite, Poljička, Firule, te u podrumima Dioklecijanove palače.


»Intervenirali smo na desetak mjesta, iako realno bilo je više panike među građanima nego što nego što je bila stvarna situacija. Najviše poziva smo imali zbog začepljenih prometnica, dvorišta, okućnica i šahtova, koji se slabo ili nikako održavaju. Imali smo i dvije intervencije na krovu stambene zgrade na kojoj se začepio odvod. Ukupno smo do 13 sati imali 120 poziva, te smo odradili šest intervencija u Klisu, Žrnovnici, Omišu gdje je bila potopljena stara gradska jezgra, a ostalo u Splitu«, kazao je za Hinu dežurni dispečer u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita.Za posao odčepljivanja i ispumpavanja vode danas su stalno bile angažirane tri vatrogasne ekipe s tri vozila i šest vatrogasaca.