Europska komisija

Juncker zadužio Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije

Hina

Reuters

Reuters

»Predsjednik Juncker je ponovio da Europska komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju«, rekao je glasnogovornik EKBRUXELLES Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zadužio je prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i on bi do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje, rekao je u ponedjeljak Hini glasnogovornik Komisije.


Glasnogovornik je rekao da je Juncker o graničnom problemu i onome što je slijedilo nakon objave odluke arbitražnog suda od 4. srpnja razgovarao s premijerima obiju zemalja, Andrejom Plenkovićem i Mirom Cerarom.


»Predsjednik Juncker je ponovio da Europska komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju«, rekao je glasnogovornik.
Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa o graničnom pitanju jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, pa ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je provesti, no Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.


Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon što je u govoru pred Općom skupštinom UN-a Plenković još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.


Cerar i Plenković razgovarali su u drugoj polovici listopada u Bruxellesu tijekom summita lidera EU-a i nisu uspjeli dogovoriti uvjete i termin za sljedeći sastanak, ali su se složili za nastavak razgovora na tehničkoj razini.