SDP-ov zastupnik

Jovanović: HDZ tajkunizacijom i pogodavanjem bogatima uništava javno zdravstvo u Hrvatskoj.

P. N.

Željko Jovanović / Foto: R. BRMALJ

Željko Jovanović / Foto: R. BRMALJ

Domovi zdravlja kakve sada znamo, po ovom prijedlogu, će nestati jer kad liječnici odu u privatnike Domovi zdravlja će izgubiti većinu prihoda, a ostat će neodrživi fiksni rashodi za zgrade, administraciju.., tvrdi Jovanović



Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a, otvorenim pismom se obratio saborskom Odboru za zdravstvo.


Jovanović, između ostalog, kaže kako smo “svjedoci novog pokušaja tajkunizacije javnog zdravstva koji se provlači kroz Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti ministra Kujundžića”. 


“Ovaj prijedlog  ni na koji način u središte pažnje ne postavlja čovjeka – pacijenta i njegovo zdravlje, nego tajkune koji će se stvoriti javnim novcem građana na štetu Doma zdravlja, javnih ljekarni i Nastavnih zavoda za javno zdravstvo. Sve to potvrđuje da je ovaj prijedlog potrebno sasvim odbaciti i izraditi novi ili barem , prije ulaska u saborsku proceduru, dodatno produžiti ovu javnu raspravu jer i dalje ostaju brojna otvorena pitanja koja s  razlogom izazivaju zabrinutost o održavanju solidarnog, sveobuhvatnog i svima jednako dostupnog zdravstva.




Prijedlog  zakona o zdravstvenoj zaštiti ministra Kujundžića, u kojem se glavne promjene uglavnom odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, gdje se umjesto koncesija uvodi sustav privatnih ordinacija praktički se bavi samo jednim dijelom sustava zdravstva. On je stoga parcijalan, ozbiljno  narušava temelje javnog zdravstva i istovremeno otvara vrata koruptivnim rizicima, diskriminaciji i kršenju temeljnih ljudskih prava, uključujući pravo na zdravlje. Ovim prijedlogom gotovo ništa se ne mijenja u ostalim dijelovima sustava, pogotovo u bolničkom sustavu. To zvuči nevjerojatno, obzirom da upravo  bolnički sustav predstavlja stvarni problem jer neprestano stvara dugove i otežano funkcionira, a liste čekanja su ozbiljna prijetnja zdravlju i životu hrvatskih građana.


U Hrvatskoj je 70 posto ordinacija u primarnoj zaštiti privatizirano već prije 20 godina, prvo kroz zakup a kasnije putem koncesija. Po nekim podacima, od 35 posto liječnika koji su sada zaposlenici domova zdravlja, samo njih 10 posto želi privatnu ordinaciju. Prema predloženom modelu liječnici neće biti zainteresirani za ordinacije u ruralnim krajevima i manjim sredinama, gdje nema puno ljudi i gdje su posljedično  manje zarade od glavarina koje dobivaju po pacijentu. Svi će nastojati ići prema velikim mjestima, a to stvara nejednakost u dostupnosti zdravstvene zaštite. Ovakvim prijedlogom praktično se gase Domovi zdravlja kakve smo svi poznavali i koji su bili godinama temelj zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.  


Pri domovima zdravlja ostali bi samo patronaža i sanitetski prijevoz, liječnici bi umjesto koncesija plaćali najam ali bi ordinaciju mogli otvoriti bilo gdje ako zadovoljavaju uvjete koje će tek postaviti Ministarstvo zdravstva. Prijedlog  zakona o zdravstvenoj zaštiti ministra Kujundžića predviđa i prodaju javnih ljekarni koje su u vlasništvu županija i Grada Zagreba što je dodatni potez tajkunizacije javnog zdravstva, a jednako tako ugrožava se i poslovanje Nastavnih zavoda za javno zdravstvo. Jednom rečenicom – ministar Kujundžić i HDZ najavljenom tajkunizacijom i pogodavanjem bogatima uništavaju javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj.


Domovi zdravlja kakve sada znamo, po ovom prijedlogu, će nestati jer kad liječnici odu u privatnike Domovi zdravlja će izgubiti većinu prihoda, a ostat će neodrživi fiksni rashodi za zgrade, administraciju itd. Kako bi u Hrvatskoj osigurali solidarnu, sveobuhvatnu i svima jednako dostupnu zdravstvenu zaštiti upravo snažni Domovi zdravlja predstavljaju temelj za bolju zdravstvenu zaštitu. Domovima zdravlja trebalo bi dati novu ulogu jer snažan javno zdravstveni sustav uključuje prevenciju, rano otkrivanje bolesti, brži protok pacijenata, a time i specijalističke službe koje su nekada bile pri domovima zdravlja.


U ovom trenutku po uspješnosti liječenja malignih bolesti Hrvatska je na europskom dnu, iako imamo i  lijekove i  kvalitetne stručnjake i bolnice, međutim, ta mreža ne funkcionira. Hrvatska je posljednja u Europi po liječenju raka debelog crijeva, u prevenciju su uloženi silni novci, a odaziv na preglede vrlo je mali. Naš je problem u dostupnosti usluge – ministar Kujundžić sve gleda  iz pozicije centra Zagreba, Splita ili Rijeke, ali čovjeku sa Suska ili iz Mrkoplja koji treba oralnog kirurga to predstavlja veliki problem. Hrvatska više nije jednako dostupna zemlja za liječenje na cijelom svom teritoriju, ni u  primarnoj  ni u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a po ovom prijedlogu bit će još manje dostupna. To će imati nesagledive posljedice po kvalitetu zdravlja i duljinu života u Hrvatskoj.


Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne donosi se paralelno s drugim zdravstvenim zakonima, primjerice sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju,  Zakonom o zdravstvenim djelatnostima i čitavim nizom drugih pravilnika koji se neophodni za normalno funkcioniranje sustava zdravstva, pa priča oko financiranja i funkcioniranja  sustava može krenuti u tko zna kojem smjeru i ispasti potpuno drugačija, i po sustav i po hrvatske građane.


Stoga, apeliram na Vas da kao predsjednica Odbora zatražite od Ministarstva zdravstva produženje javne rasprave o Prijedlogu  zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali istovremeno i pokretanje javne rasprave i o ostalim zakonima bez kojih nije ni moguća provedba Zakona o zdravstvenoj zaštiti, primjerice Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenim djelatnostima i slično.


Solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno zdravstvo ne smije biti tajkunizirano i uništeno zbog pogodovanja ministra pojedinim zdravstvenim lobijima”, navodi u svom pismu Jovanović.