Nema rješenje za desničarski nastrojene administratore

Jovanović: Djeco, ne baratajte hrvatskom Wikipedijom jer su sadržaji falsificirani

Tihana Tomičić

Mada su se neki od tih administratora već javno oglasili i izjavili da će nastaviti jednako tretirati komunističke i fašističke zločine, jer to jest neutralan pristup po njima, činjenica je da se neke uvriježene povijesne istine na Wikipediji iskrivljuju, barem u odnosu na gradivo koje djeca danas uče u hrvatskim školama.



RIJEKA Hrvatska Vlada ovih dana muku muči s administratorima hrvatske verzije Wikipedije, na kojoj se revidiraju podaci o hrvatskoj povijesti, političkoj aktualnoj situaciji, kao i životopisi ministara u Vladi. Intervencije imaju desničarski ton, te se neprimjereno tumače povijesne činjenice vezane uz NDH i druge povijesne okolnosti nastanka Hrvatske.


Vlada zasad nema adekvatan odgovor na to, jer administratori hrvatske Wikipedije brišu naknadne upise od strane Vladinih web mastera kao dupli upis, te se zapravo trenutno na Wikipediji ne mogu pronaći isključivo istinite i objektivne činjenice, niti igdje autorizirane.


Problerm je u tome što tzv. birokrati Wikipedije, koji imaju pravo unosa podataka, prema mišljenju Vlade manipuliraju i unose netočne povijesne i recentne podatke. Mada su se neki od tih administratora već javno oglasili i izjavili da će nastaviti jednako tretirati komunističke i fašističke zločine, jer to jest neutralan pristup po njima, činjenica je da se neke uvriježene povijesne istine na Wikipediji iskrivljuju, barem u odnosu na gradivo koje djeca danas uče u hrvatskim školama.


Ministri ističu da im se falsificiraju podaci iz životopisa ili navode nebitni podaci, a nakon svega oglasio se i ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović:– Nemam se namjeru spuštati na razinu te brojčano i očito intelektualnim kapacitetima minornu skupine koja je uzurpirala pravo na uređivanje hrvatske inačice Wikipedije. Možemo samo sa žaljenjem konstatirati da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti vrela informacija koju bi Wikipedia mogla i trebala pružati, u hrvatskoj verziji potpuno dezavuirana što zasigurno nije nikada, pa ni sada, cilj pokretača Wikipedije, a niti ogromnog broja ljudi koji diljem svijeta svoje vrijeme i znanje nesebično dijele tim medijem. Hrvatski učenici i studenti su time oštećeni pa ih, nažalost, moramo upozoriti da je veliki dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije ne samo dvojben nego i evidentno falsificiran, te ih stoga pozivamo da koriste pouzdanija vrela informacija u što spadaju i inačice Wikipedie na engleskom i drugim svjetskim jezicima – rekao je Jovanović.

I njegov CV je na stranicama hrvatske Wikipedije ovih dana izmjenjen, te dominiraju informacije o tome koje su mu odluke u MZOS-u pale na Ustavnom sudu ili koje je odluke o hrvatskom jeziku ukinuo (no ne i koje je nove donio).


Wikipedija je inače u vlasništvu neprofitne organizacije Wikimedia, svi suradnici rade volonterski, a krovna organizacija niti njen osnivač ne odgovaraju za sadržaj. Zapravo nemaju ni ingerenciju na lokalne inačice, pa tako ni na hrvatsku. 


Pravila Wikipedije jasno kažu da pogled na neku temu mora biti neutralan. Ako dođe do problema to rješava nadležni Odbor – očito da će se to tijelo morati očitovati.