Uskok u Istri

Župan pod optužnicom: Valter Flego oštetio Buzet za 540 tisuća kuna?

Hina

Uskok mu, kao gradonačelniku Buzeta, stavlja na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.



ZAGREB Uskok je podigao optužnicu protiv istarskog župana Valtera Flege kojega tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna.


Uskok mu, kao gradonačelniku Buzeta, stavlja na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.


Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.





Istarski župan Valter Flego izjavio je danas kako je neshvatljivo da je Ministarstvo uprave sada promijenilo tumačenje da su te plaće isplaćene po zakonu i da sada traži sankcije.»Neshvatljivo je da u demokratskoj državi jedno ministarstvo može preko noći promijeniti tumačenje, hladnokrvno dezavuirati ured za državnu reviziju i tražiti sankcije za nešto što su još jučer proglasili besprijekornim«, navodi u pisanoj izjavi za javnost Flego te ističe kako vjeruje da je sve radio po zakonu.»Plaća gradonačelnika grada Buzeta, dužnost koju sam obnašao od 2005. do 2013. godine, nikada nije bila sporna i oduvijek je poznata javnosti«, rekao je Flego i dodao kako je to utvrdilo i Ministarstvo uprave čiji su predstavnici u rujnu 2010. dali nedvojbeno tumačenje kojim se potvrdilo da su plaće u Buzetu isplaćene samo i isključivo u skladu sa zakonom.»Podsjećam, tu je i nalaz državne revizije koja je za rad gradske uprave Buzeta i isplate plaća dala čistu peticu. Zašto je, u kojem trenutku i s kojom svrhom moja plaća postala sporna, morate pitati Ministarstvo uprave«, poručio je Flego u pisanoj izjavi za javnost.U našoj zemlji, dodao je Flego, »puno toga se danas propituje, pa neka se i ovaj predmet ispita«.Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto a ostalim suradnicima za po 10 posto.



Novim zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi su, međutim, određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave.