Osnivač Agrokora zadovoljan

IVICA TODORIĆ Ovo je pobjeda boraca protiv korupcije u RH

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Zahvaljujem se svima na pobjedi. To nije moja pobjeda, to je pobjeda sviju onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj i ja i njima čestitam jer zajedno idemo naprijed da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi«, rekao je u kratkoj izjavi Ivica Todorić

LONDON Osnivač Agrokora Ivica Todorić izrazio je zadovoljstvo odlukom Visokog suda u Londonu koji je za listopad zakazao novo ročište na kojem će se razmatrati njegov zahtjev za pravo na žalbu na odluku o izručenju, kazavši da je to pobjeda onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj. »Ja bih se još jednom zahvalio englskom sudu na donošenju, rekao bih, pravedne odluke«, rekao je Todorić, dodajući da su dobili dodatno vrijeme za pripremu i za borbu za istinu.

»Zahvaljujem se svima na pobjedi. To nije moja pobjeda, to je pobjeda sviju onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj i ja i njima čestitam jer zajedno idemo naprijed da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi«, rekao je u kratkoj izjavi Ivica Todorić, koji ovaj put nije odgovarao na pitanja novinara.


Visoki sud u Londonu odobrio je u četvrtak u Londonu obrani osnivača Agrokora Ivici Todoriću novih mjesec dana za podnošenje zahtjeva za pravo na žalbu na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj.


James Hines: Imamo nove dokaze


Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je dodaatnih 28 dana za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.
Sudac je odobrio zahtjev i zakazao novo ročište u tjednu koji počinje 15. listopada. Na tom ročištu obrana će imati sat vremena da iznesu skicu novih dokaza, a sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne prefomuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kada je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.


Sud bi u listopadu trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.


Todorić se na sudu pojavio u društvu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevere i izručenja. S njim su bili i hrvatski odvjetnici Jadranska Sloković i Čedo Prodanović.


Blair: Prigoda da se rasvijetli što se događa


Odvjetnica Cherie Blair kratko je izjavila »da će ovaj predmet za mjesec dana ponovno doći na sud, što biti biti prigoda da se rasvijetli što se događa u Hrvatskoj«.


Na upit vjeruje li u politički motiviran progon Ivice Todorića, rekla je da odbija to komentirati prije odluke suda.


Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio na ročištu u četvrtak, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da rekao kako se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. »Vjerujem da smo danas u boljoj poziiji«, rekao je odvjetnik Hines.


Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je bilo zakazano za 6. rujna.


Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.


Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.


»Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom«, stoji u obrazloženju pravomoćne presude sutkinje Arbuthnot.


Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.


Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.


Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.


DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12-oro Agrokorovih menadžera te revizora.