Posao iz snova

IMAJU OGROMNE PLAĆE I BENEFICIJE, A NE MORAJU DOĆI NA POSAO U Hrvatskoj ima 1236 pripadnika ove povlaštene kaste

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Uredno svakog mjeseca primaju plaću, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, imaju pravo na naknadu troškova službenog putovanja, korištenje službenog automobila, a ne moraju se niti jedan dan pojaviti u svom uredu, ne moraju evidentirati kada odlaze na godišnji odmor niti opravdavati izostanak s posla



Ukupno 1236 općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika u Republici Hrvatskoj u vrijeme svog četverogodišnjeg mandata uredno svakog mjeseca prima plaću, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, imaju pravo na naknadu troškova službenog putovanja, korištenje službenog automobila, a ne moraju se niti jedan dan pojaviti u svom uredu, ne moraju evidentirati kada odlaze na godišnji odmor niti opravdavati izostanak s posla, piše Jutarnji.


Dva su uvjeta za ostvarenje ovakvih radnih uvjeta – pobjeda na izborima i dostavljanje pismene obavijesti nadležnom upravnom tijelu u roku od osam dana od dana stupanja na dužnost da će svoju dužnost obavljati profesionalno.


Ugovor o radu


Ova nevjerojatna prava čelnika lokalne samouprave proizlaze iz Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Godine 2015. tadašnji pomoćnik ministra uprave Boris Milošević je na upit tadašnje koordinatorice poslova Udruge gradova vezano uz prava dužnosnika, odnosno gradonačelnika koji profesionalno obavljaju dužnost, sastavio iscrpno tumačenje gore navedenog Zakona.




Temeljni zaključak tog tumačenja je da “prava lokalnih dužnosnika proizlaze iz prava tih osoba izabranih na dužnost u jedinici lokalne samouprave, a ne iz službeničkog statusa”.


Naime, zakonodavac tumači da su općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici koji su odlučili posao obavljati profesionalno zapravo dužnosnici jer dužnost obnašaju temeljem rezultata provedenih izbora, a ne na osnovu rješenja niti sklapaju ugovor u radu, piše Jutarnji.


Iz toga proizlazi da se na njih ne primjenjuju prava, obveze i odgovornosti službenika i namještenika u upravnim tijelima lokalnih jedinica.



– ne evidentira im se radno vrijeme


– ne moraju pravdati izostanak s radnog mjesta


– nemaju pravo na rješenje o godišnjem odmoru, ali imaju pravo na godišnji odmor


– imaju pravo na naknadu troškova službenog putovanja i korištenje službenog automobila


– nemaju pravo na regres, jubilarnu naknadu, povećanje plaće na osnovu stupnja obrazovanja, naknadu za neiskorišteni godišnji odmor



Godišnji odmori


Na lokalnim izborima građani direktno biraju načelnike općina, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. U Hrvatskoj ima dvadeset župana, 128 gradonačelnika i 428 općina.


U županijama, gradovima i općinama koje imaju do 10 tisuća stanovnika čelnici imaju pravo na jednog zamjenika, a u onima s više od 10 tisuća stanovnika na dva zamjenika.


Na osnovu tog kriterija u Hrvatskoj je 128 gradonačelnika i 188 njihovih zamjenika. Dvadeset župana ima 40 zamjenika, a 428 načelnika općina ima 432 zamjenika. I svi oni imaju dužnosnički status po pitanju svojih radnih prava koja su u tumačenju nekadašnjeg pomoćnika ministra uprave detaljno pojašnjena.


Pa se tako navodi “da se obavljanje dužnosti ne može vezivati uz rad u određenom radnom vremenu, jer sama priroda obavljanja dužnosti podrazumijeva rad i djelovanje dužnosnika neovisno o satnici, a nikako rad u točno određeno radno vrijeme”.


Nadalje, dužnosnik ne podliježe obvezi prisutnosti na radu u točno određenom radnom vremenu, “kao ni obvezu obavještavanja i opravdavanja svog izostanka s rada”. Dužnosniku, pojašnjava pomoćnik ministra, ne izdaje se rješenje o korištenju godišnjeg odmora ali “to, naravno, ne znači da dužnosnik nema pravo na odsutnost radi odlaska na godišnji u vrijeme obnašanja dužnosti”.


Naknada i troškovi


Ali kako nije dužan opravdavati svoju odsutnost ne izdaje mu se rješenje o pravu na godišnji odmor (kao službeniku). Naravno, za vrijeme odsutnosti koju nije dužan nikome opravdavati dužnosnik uredno prima svoju plaću.


U prijevodu, svaki lokalni dužnosnik ima pravo biti četiri godine, dok mu traje mandat, na plaćenom godišnjem odmoru i nema obvezu to nikome pravdati! U vrijeme mandata lokalni dužnosnik ima pravo i na naknadu putnih i drugih troškova nastalih u vezi s obnašanjem dužnosti, kao što su dnevnice ili troškovi prijevoza.


Također ima pravo na korištenje službenog automobila. Ipak zakonodavac se potrudio da lokalnim dužnosnicima sve ne bude tako bajno. Pa tako nemaju pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, jubilarne naknade, otpremninu, regres.


Također nemaju ni pravo na dodatak na plaću zbog stupnja obrazovanja, ni na dodatke na plaću shodno uvjetima rada. Jedino imaju pravo na uvećanje od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.