Vojska SAD-a kupuje asortiman tvrtke iz Ozlja

Hrvatska puška na američkom ramenu

Danko Radaljac

Amerikanci su se zainteresirali za hrvatsku jurišnu pušku nakon što su je vidjeli  u Iraku. Naručili su je i Filipinci, dok je hrvatska kaciga tražena u Emiratima



ZAGREB  Hrvatska jurišna puška VHS prodala se i na američko tržište, i to djelovima američke vojske, neslužbeno se saznaje na sajmu vojne tehnike u Splitu. Iako iz proizvođača HS Produkt ne žele ništa komentirati pravdajući se poslovnim tajnama, saznaje se kako su se Amerikanci zainteresirali za pušku nakon što su je vidjeli na djelu u Iraku.


A na djelu u Iraku su je mogli vidjeti jer je nekoliko stotina komada prodano prije nekog vremena i iračkoj vojsci. Kako se puška pokazala dobrom i u tim uvjetima, američki časnici su se zainteresirali za nju i sve je dovelo do ugovora koji je još uvijek obavijen velom tajne. Olakšavajuća okolnost tvrtki iz Ozlja je bila ta što su se pištoljem HS 2000 već davno probili na američko tržište, tako da imaju dobru reputaciju. Pored toga,  ovu su jurišnu pušku naručili i Filipinci, a nakon prve isporuke i provjere puške, naručen je i novi kontigent.


Da hrvatska vojna industrija pokazuje znakove zdravog poslovanja, za razliku od brojnih drugih domaćih tržišnih grana, dokaz je i poduzeće Šestan-Busch, sada već renomirani proizvođač kaciga iz Međimurja. Ovaj su tjedan potpisali ugovor za prodaju kaciga Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno ondašnjoj vojsci, a pregovaraju i o gradnji tvornice u Rusiji, s obzirom da im narudžbe rapidno rastu.Kada se tome doda i uspjeh Đure Đakovića, koji je u utorak potpisao ugovor  s Patrijom o zajedničkom  izlasku na treća tržišta, jasno je kako će izvoz vojne opreme, koji je lani bio oko 120 milijuna dolara, dodatno rasti.

Kod dogovora »Đakovića« i Patrije bitno je napomenuti da je samo hrvatski proizvođač »sredio« ovakav ugovor, Slovenci i Poljaci s kojima Patrija također radi nisu niti blizu tome. Dobar dio proizvođača hvali odnos novog ministra Davora Božinovića, koji se prvi na toj poziciji sjetio skupiti sve vojne proizvođače na jedno mjesto i pitati ih što su im najveće zapreke.