Komentirao zahtjeve

Horvat: Ne osjećam pritisak HNS-a, nećemo popustiti oko proračunskih rashoda

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

»Oni koji su zadovoljni radom HNS-a danas su u sklopu koalicijskog sporazuma i većine, pobornici politike Vlade«, ustvrdio je



ZAGREB Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak, komentirajući zahtjeve Hrvatske narodne stranke (HNS) za povećanjem plaća u prosvjeti, da ne osjeća nikakav pritisak HNS-a te da Vlada neće popustiti pred parcijalnim pritiscima na proračunske rashode.


Horvat je novinarima rekao kako ne osjeća nikakav pritisak HNS-a, ni kao ministar niti kao potpredsjednik stranke. »Oni koji su zadovoljni radom HNS-a danas su u sklopu koalicijskog sporazuma i većine, pobornici politike Vlade«, ustvrdio je.


Dodao je kako je siguran da u Vladi idu pravim putem, što dokazuje gospodarski rast od 3,1 posto u prvoj polovici godine. »Ponavljat ću to sve dok se ne dogodi, Hrvatskoj treba rast od pet posto«, naglasio je.




Horvat ocjenjuje kako bi takav rast, ako bi se dogodio već ove godine, omogućio ulaganje više novca za medicinske sestre i učitelje, te sve dionike proračunskih rashoda »koji su pod kontrolom samo zato što ministar financija Zdravko Marić svoj posao jako dobro vodi«.


»Financije su konsolidirane i nećemo dozvoliti da sada parcijalne ideje naprave bilo kakvu diskrepanciju onoga što je Vlada postigla u posljednje tri godine«, poručio je.


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u petak da će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputiti Vladi dva prijedloga za povećanjem plaća prosvjetnim djelatnicima.


U prijedlogu rebalansa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bit će predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarstva bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi, rekao je Vrdoljak.