Prisavski slučaj Mihajlović uzdrmao javnu televiziju

HRT se zbog knjigovođe kod Stankovića javno ispričao gledateljima

Siniša Pavić

V.d. urednice Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević-Pavić priznala je pogrešku i ispričala se, Aleksandar Stanković tek će vidjeti treba li mu se ispričati, a autor priloga o Mihajloviću, dojučerašnji urednik i voditelj Dnevnika Ivan Jabuka poručuje kako će tužiti Mikleušević-Pavić...



ZAGREB – Gostovanje Darka Mihajlovića u emisiji »Nedjeljom u 2« Aleksandra Stankovića, činjenica da je čovjek koji priznaje kako ima osnovnu školu, brzi tečaj knjigovodstva i 35 godina staža u knjigovodstvu pozvan i predstavljen kao ekonomski analitičar s četiri doktorske disertacije, pretvorio se u pravi, čak i za prisavske običaje, začudno spektakularan »slučaj Mihajlović«. Knjigovođa je, čini se, razotkrio sve slabosti sustava od 3400 ljudi, a svu jučerašnju prepisku, optužbe i isprike, teško je i prepričati.



Da ne bi neradni dana, malo novinarskog »guglanja« iznjedrilo bi makar intervju što je s u Informativnom glasilu Samobora i Svete Nedelje 2005. godine dao Darko Mihajlović, vidovnjak, prorok, iscjelitelj od kojeg, kako se kaže u uvodu, »brojni političari, estradni umjetnici, TV voditelji, pa i obični smrtnici traže savjete«. U uvodu stoji i da je Mihajlović bio ekonomski analitičar, financijski direktor, a onda je svijet počeo drugačije gledati. A kroz odgovore, Mihajlović primjerice potvrđuje i kako samoborske vile postoje. »Moj je susret s njima bio dok su one bile u fizičkoj formi leptira i ptica. Nije bilo spektakularnih viđenja niti šokova, to je bila jedna vrlo interesantna komunikacija na nivou intuicije. Posvjedočio sam, a nekome se sad to može činiti prilično suludim.«, kazao je tada Mihajlović.





U najkraćem, v.d. urednice Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević-Pavić priznala je pogrešku i ispričala se, Aleksandar Stanković tek će vidjeti treba li mu se ispričati, a autor priloga o Mihajloviću, dojučerašnji urednik i voditelj Dnevnika Ivan Jabuka poručuje kako će tužiti Mikleušević-Pavić!


– Dogodio se propust za kojeg kao v.d. urednice Informativnog programa i sama preuzimam odgovornost koju ću zatražiti i od urednika i novinara. Što se samog nastupa gospodina Mihajlovića tiče, vjerujem kako nitko nema problema sa stvarnim stupnjem njegove naobrazbe, kao ni sadržajem rečenog u emisiji, no onda to mora biti tako i prezentirano. Cijelom je ovom pričom nanesena šteta HRT-u i Informativnom programu, jer se javnost i kolege s pravom pitaju što je s provjerom činjenica i najosnovnijh informacija. Nakon brojnih previranja na HRT-u valjda je 2012. došlo vrijeme da jasno kažemo – pogriješili smo i zato se ispričavamo – kazala nam je Mikleušević-Pavić.


Izjava je to u kojoj se saželo sve ono što je kroz čitavo prijepodne valjalo svakovrsnim portalima. Jutrom je tako za Index.hr kazala je i to kako je za očekivati da za jednog gosta, koji se pojavi jednom tjedno u razgovoru koji traje sat vremena, urednik ima bolju i seriozniju pripremu. Portalu net.hr je pak kazala kako od Stankovića očekuje ispriku. Referirala se i prilog Jabuke rekavši: »Nije mi ni jasno kako je moguće da se netko pohvali da ima četiri doktorata, a da ga nitko ne upita – koja? Što se novinara Jabuke tiče, očito da su dani bolovanja uzrokovanog stresom uzeli danak.«


Jabuki na spomen bolovanja – uzgred rečeno nije jedini kojem se bolovanje poklopilo s dolaskom v.d. postave na čelo HRT – reagira brzo. Na fecebooku se pojavljuje svojevrsno priopćenje u kojem među ostalim najavljuje kako će tužiti svoju urednicu, kaže kako detaljno čekiranje Mihajlovića i nije bila moguće jer se sve odvijalo u neradne dane, te izražava bojazan kako bi ovo mogao biti uvod u ‘micanje’ Aleksandra Stankovića.


– Slučaj Mihajlović najbolje pokazuje kako se olako može optuživati i bez da vas nadređeni kontaktiraju i informiraju se o cijelom slučaju. Također, iznošenjem razloga mog bolovanja u medije, Sanja Mikleušević Pavić prekršila je nekoliko zakonskih odredbi i zbog toga ću satisfakciju potražiti na sudu. Dotičnoj v.d. urednici to nije prvi put, a sve je više kolega koji se žale na mobbing koje provodi ona i njezini bliski kolege – poručuje Jabuka.


Svoje mišljenje o mogućoj tužbi, Mikleušević Pavić je za naš list sažela u rečenicu: »Što se Ivana Jabuke tiče, sam je o sebi i svom radu rekao dovoljno!«


A sve to se događa netom nakon obraćanja novog glavnog ravnatelja Gorana Radmana zaposlenicima, govora za kojeg ih je prije svega pozvao na lojalnost kući. Stoga se, u konačnici, oglasila i Služba za odnose s javnošću poručivši: »Hrvatska radiotelevizija ispričava se javnosti i gledateljima jer su bili dovedeni u zabludu prilikom gostovanja Darka Mihajlovića u prošlotjednoj emisiji Nedjeljom u 2, budući da gost nema akademske titule koje su mu pripisane. HRT će povodom ovog propusta provesti interne postupke.«